Znanstveno istraživanje u Metrisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar za istraživanje metala Istarske županije Metris, koji je osnovala Istarska razvojna agencija (IDA), i Pomorski fakultet Sveucilišta u Rijeci potpisali su ugovor o suradnji kojim se želi poticati razvoj znanstvenoistraživacke i obrazovne djelatnosti zajedno s gospodarskim sektorom.

- Predstoji razdoblje povezivanja s institucijama visokog obrazovanja. Osim pružanja logistike gospodarstvenicima, želimo da Metris postane mjesto edukacije i usavršavanja te nam je cilj u njegov laboratorij dovesti eminentne sveucilišne znanstvenike koji ce istraživati na našoj opremi, kazao je direktor IDA-e Darko Lorencin. Tome pogoduje i lokacija Metrisa na prostoru buduceg studentskog kampusa, na bivšem odjelu kirurgije.

Dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Serdo Kos rekao je da ce suradnja na pocetku biti usmjerena k znanstvenoistraživackom radu njihovih doktoranada koji ce koristiti vrijednu tehnologiju Metrisa. Trenutno posjeduje opremu vrijednu oko pola milijuna eura, a uskoro ce laboratorij biti bogatiji za nove uredaje u vrijednosti oko 600.000 eura. Medu posebno cijenjenim uredajima su opticki spektroskop i elektronski mikroskop koji može uvecati cestice i do milijun puta. Upravo ce na tim uredajima doktorandi i profesori s Pomorskog fakulteta uskoro zapoceti svoje studije.

- Istraživat cemo i analizirati utjecaj temperature, zracenja sunca i radarskih tehnologija kao i hidrometeoroloških utjecaja na brodske strukture. Elektronskim mikroskopom možemo analizirati polimerske spojeve koji se koriste za oplatu brodova, kazao je dekan Kos. Napomeno je da ce se rezultati ovih istraživanja, od kojih ce korist imati i buduci doktori znanosti, i gospodarstvenici, objaviti u najeminentnijim znanstvenim casopisima.

Županijski centar za istraživanje metala, kao što i sam naziv kaže, najvecim se dijelom bavi istraživanjem strukture metala, a usluge laboratorija koriste poduzetnici pri nabavci materijala. Medu glavnim klijentima Metrisa su Uljanik i Cimos. Uz to, u suradnji s Konzervatorskim odjelom i Arheološkim muzejom, istražuju se i kulturna dobra razlicitih materijala, poput željeznih klinova kojima su povezani kameni blokovi pulskog amfiteatra, cija se sjeverna kula upravo restaurira. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter