Znanstvenici znaju kako melanom vara imunosni sustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski znanstvenici otkrili su kako melanom, smrtonosni oblik raka kože, potiče imunosni sustav na proizvodnju neučinkovitih antijela koja pak blokiraju druga antitijela sposobnija uništiti ili suzbiti širenje tumora, prenosi BBC.

Znanstvenici s King's Collegea u Londonu analizom tumora i uzoraka krvi utvrdili su da melanom nokautira imunosni sustav organizma, a rezultati njihova istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Clinical Investigation mogli bi otvoriti put novim metodama liječenja i testiranju mogućih reakcija na sadašnje metode liječenja.

Raniji rad znanstvenog tima s King's Collegea pokazao je da je imunosni sustav organizma često nemoćan pred progresijom raka iako pacijenti s melanomom proizvode antitijela koja bi mogla napasti tumorske stanice.

U zadnjem istraživanju otkrili su da je podtip antitijela, koji se stvara kao reakcija na stanice melanoma, najneučinkovitiji u kreiranju prave vrste odgovora na tumor.

Istraživanjem koje je obuhvatilo 80 pacijenta oboljelih od melanoma otkriveno je da je tumor potaknuo stvaranje IgG4 antitijela koja su u stanju stvoriti jedino najslabiju moguću obranu, a uz to ometaju snažna IgG1 antitijela koja bi mogla biti prisutna i koja imaju potencijale u borbi protiv raka.

Imitirajući uvjete koje stvara melanom znanstvenici su pokazali da u prisutnosti tumorskih stanica imunosni sustav šalje IgG4 antitijela no kada je suočen sa zdravim stanicama djeluje kako se od njega očekuje tako da šalje IgG1 antitijela. Također su potvrdili da je IgG4 neučinkovit u napadu na tumorske stanice.

U dodatnom testiranju na 33 pacijenta utvrdili su da oni s višim razinama slabašnih IgG4 antitijela imaju gore prognoze u usporedbi s onima čije su razine IgG4 bliže normali. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter