Znanstvenici u strahu od novog supervirusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavobolja, visoka temperatura, bolovi u zglobovima i abdomenu te mučnina prvi su simptomi nove virusne bolesti koja ima fatalne posljedice za čovjeka. Nakon početnih simptoma pojavljuju se modrice po tijelu i nekontrolirano krvarenje, a u čak 30 posto slučajeva krimska-kongo hemoragijska virusna groznica završi kobno.

Kao prva žrtva ove bolesti identificiran je 38-godišnji Britanac koji se zarazio prilikom posjeta bratu u Afganistanu. Preminuo je na Odjelu za visokorizične infektivne bolesti u Royal Free bolnici u Londonu. Radi se o bolesti koju šire krpelji na domaće i divlje životinje u Africi i Aziji, a koja u slučaju prelaska na čovjeka najčešće završava smrću.

"U pitanju je nepoznata i neočekivana nova bolest, koja će se širiti kašljem ili kihanjem u krugu obitelji i prijatelja te na druge osobe iz naše okoline", rekao je svjetski poznati virolog iz Velike Britanije John Oxford za DailyMail.

Ako virus bude sličan pandemiji iz 1918. i 1919. godine, najviše će nastradati mladi ljudi i mršavije osobe s oslabljenim imunitetom, upozoravaju stručnjaci, i to zbog tzv. Citokin oluje, koja uzrokuje pretjeranu reakciju imunog sistema. Organizam se pokušava izboriti protiv virusa visokom temperaturom, što se na kraju pokaže pogubnim. Dr. Oxford je upozorio da se novi virus može širiti vrlo brzo, a medicinski stručnjaci još nisu otkrili lijek protiv njega. (M. L./Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter