Znanstvenici stvorili zube iz maticnih stanica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici u Japanu objavili su da su stvorili zube, zajedno s vezivnim vlaknima i kosti, pomocu maticnih stanica miša i uspješno ih transplatirali u miševe, što je korak za koji se nadaju da ce dovesti do napretka u istraživanju maticnih stanica.

Cijeli zubi, koji su umetnuti u donju celjust miševa, uspješno su srasli s celjusti kosti i štakori su mogli normalno žvakati, napisali su istraživaci u radu u casopisu "PLoS One" (Public Library of Science).

"Bioinženjeringom stvoreni zubi potpuno su funkcionalni ... nije bilo problema s griženjem i jedenjem hrane nakon transplantacije", napisao je Masamitsu Oshima, docent na Istraživackom institutu za znanost i tehnologiju pri Tokijskom sveucilištu.

Znanstvenici se nadaju da je to korak koji ce pomoci u razvoju novih ljudskih organa izraslih iz bolesnikovih vlastitih stanica.

"Trenutno, istraživaci diljem svijeta nemaju metoda uzgoja trodimenzionalnih organa in vitro (izvan tijela)", istakao je profesor Takashi Tsuji, koji je vodio istraživanje, u svom odgovoru na pitanja Reutersa.

"Važno je da se razvije tehnologija za uzgoj organa bioinžinjeringom ... za stvaranje buduce regenerativne terapije zamjene organa", dodao je.

Maticne stanice su temeljne stanice tijela i izvor su svih stanica i tkiva. One su nediferencirane i strucnjaci vjeruju da mogu generirati sve vrste stanica i organa od kojih potjecu.


Podijeli: Facebook Twiter