Znanstvenici spremni na štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akademska solidarnost u ponedjeljak je poslala priopcenje u kojem su upozorili da ne odustaju od organiziranja štrajka unutar akademske zajednice ukoliko paket zakona o visokom školstvu, sveucilištu i znanosti bude prihvacen. Time su reagirali na izjavu premijerke Jadranke Kosor koja je najavila slanje prijedloga ovih zakona u saborsku proceduru.

- Iako pritom navodi da se radi o zakonima koje je struka dobro prihvatila, akademska zajednica ih je zapravo odbacila te priprema štrajk kao izraz neslaganja sa sadržajem i procedurom njihove izrade. Pozivu na štrajk do danas su se odazvali brojni akademski radnici, pa cak i cijeli odsjeci, odjeli i instituti iz citave Hrvatske s više od 25 institucija, napominje se u priopcenju.

Medu onima koji su podržali zahtjeve Akademske solidarnosti, a time i štrajk, je i 40-ak profesora s pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile, uglavnom s Odjela humanistickih znanosti i Odjela za glazbu.

- O tome kada ce i hoce li poceti štrajk ovisi s jedne strane o daljnjim postupcima Ministarstva, Vlade i ostalih nadležnih institucija, a s druge o procjeni i odluci clanova Inicijative. Za sada radimo na njegovoj organizaciji, kazala je clanica Akademske solidarnosti, znanstvenica Tea Škokic iz Zagreba.

Dodala je da svako sveucilište, fakultet ili institut može organizirati štrajk u obliku koji ima najviše odgovara, a uskoro planiraju i prosvjedno-strucno-znanstveni skup na koji se sa svojim izlaganjima javio veliki broj clanova akademske zajednice širom Hrvatske.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u više je navrata žestoko reagirao na najavu štrajka Akademske solidarnosti osporavajuci njegovu legalnost.

- Lista akademskih institucija podrške štrajku je tolika da pitanje legalnosti, o kojem govore celnici toga sindikata, prestaje biti relevantno. Sindikat se pristajuci na rad u tzv. prosudbenim povjerenstvima svrstao medu one koji podržavaju etatizaciju i komercijalizaciju znanosti i visokog obrazovanja i stoga njihovo osporavanje štrajka postaje dodatni motiv za djelovanje Akademske solidarnosti. Osim toga, mnogi su clanovi sindikata ujedno i clanovi Akademske solidarnosti, stoga je na sindikatu da vidi kako ce podržati svoje clanove, istice dr. sc. Tea Škokic. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter