Znanstvenici otkrili uzrok celavosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki znanstvenici objavili su da je glavni krivac muške celavosti protein koji se veže na receptor na stanicama folikula dlake i tako zaustavlja njezin rast, a otkrice otvara put prema zaustavljanju celavosti ili cak preokretanju procesa gubitka kose.

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u casopisu "Science Translational Medicine", analizom muške celavosti te pokusima na laboratorijskim miševima otkrivena je tajna celavosti i pocelo se raditi na sredstvima koja ce tretirati gubitak kose.

Vecina muškaraca pocinje celavjeti u srednjoj životnoj dobi i do 70. godine oko 80 posto njih izgubi barem dio kose. Muški hormon testosteron u tome ima kljucnu ulogu, kao i genetika. Oni zajedno uzrokuju skupljanje korijena dlake, što vodi u celavost.

Znanstvenici sa Sveucilišta u Pennsylvaniji analizirali su koji se geni aktiviraju u trenutku kad pocinje gubitak kose te su utvrdili da je razina proteina nazvanog prostaglandin D povišena u stanicama folikula dlake na dijelovima glave zahvacenim gubitkom kose.

U laboratoriju su uzgojeni miševi s visokim razinama proteina i oni su potpuno ocelavjeli, a presadene ljudske dlake prestale su rasti kad im je dodan taj protein.

Voditelj istraživanja George Cotsarelis sa sveucilišnog odjela za dermatologiju rekao je da je istraživanje u osnovi pokazalo da je prostaglandin povišen na ogoljelim dijelovima glave i da on blokira rast dlake. "Time smo identificirali metu terapije muške celavosti", dodao je Cotsarelis.


Podijeli: Facebook Twiter