Znanstvenici otkrili Pinokio žabu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekspedicija na Novoj Gvineji je otkrila niz novih životinjskih vrsta medu kojima je i neobicna vrsta žabe koja ima produženi nos poput Pinokija.

Nova vrsta žabe ima dugu izbocinu na glavi koja je usmjerena prema gore kad je pojacano udvaranje muških pripadnika vrste Pinokio, a gledaju prema dolje kad je ta aktivnost smanjena.

Voda Konzervatorskog odjela u Jakarti Paul Oliver je izjavio da je pronadena žaba samo jedna od mnogih novih vrsta s kojima su se znanstvenici susreli u ovom istraživanju provedenom na otoku Nova Gvineja.

"Sjedili smo u šumi i rucali kad je Oliver vidio malenu žabu na zemlji i zgrabio ju." rekao je ornitolog Chris Milensky.

Druge pronadene vrste ukljucuju velikog cupavog miša, guštera žutih ociju, carske golubice, najmanju vrstu klokana na svijetu i ugroženog zlatnog klokana koji obitava na drvecu.

Kao najvece iznenadenje ekspedicije znanstvenici su naveli otkrice imperijalnog goluba (Ducula sp nov) koji ima sivo-cadavo perje. Otkrivena je i nova vrsta cvjetnog šišmiša (Syconycteris sp nov) koji se hrani prašumskim cvijecem.

Znanstveni tim je htio uz nova otkrica ukazati na posebnu bioraznolikost Nove Gvineje i veliki broj zanimljivih i nerijetko ugroženih vrsta koje tamo obitavaju.


Podijeli: Facebook Twiter