Znanstvenici otkrili crve iz pakla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici su prvi put otkrili složena višestanicna stvorenja koja žive kilometar i pol i više ispod površine planeta, što otvara nova pitanja o širenju života na Zemlji i potencijalnim podzemnim životima na drugim planetima i njihovim satelitima, piše The Washington Post.

S nadimkom "crvi iz pakla", nematode ili oblici, pronadeni su u nekoliko rudnika zlata u Južnoafrickoj Republici gdje su znanstvenici napravili proboj u otkricima o jednostanicnom životu u dubokom podzemlju.

Dva vodeca istraživaca, Gaetan Borgonie sa sveucilišta u Gentu u Belgiji i Tullis Onstott s americkog sveucilišta Princeton, rekli su da je otkrice stvorenja duboko ispod površine zemlje, sa živcanim, probavnim i reproduktivnim sustavima, jednak pronalasku "Moby Dicka u jezeru Ontario".

"To nam govori nešto potpuno novo", rekao je Onstott, ciji je revolucionarni pionirski rad u Južnoj Africi u posljednjih deset godina unio novo razumijevanje mikrobiološkog života poznatog kao "extremophiles", koji žive na mjestima za koja se dugo vjerovalo da nisu pogodna za život.

"Za relativno složeno stvorenje kao što je nematoda, prodrijeti toliko duboko je jednostavno izvanredano," rekao je.

Clanak koji predstavlja podzemnu nematodu, od kojih je jedna službeno nazvana Halicephalobus Mephisto prema stripu "Gospodar Podzemlja", objavljen je u srijedu u casopisu Nature. Halicephalobus Mephisto pronaden je u vodi koja je tekla iz bušotina oko kilometar i pol ispod površine, u rudniku zlata Beatrix.

Istraživanje ce vjerojatno potaknuti znanstvene izazove i uzrokovati neke kontroverze, jer smješta daleko složeniji život u okruženje za koje su znanstvenici opcenito smatrali ne bi trebao ili da ne može postojati, navodi Post.


Podijeli: Facebook Twiter