Znanstvenici na tragu "božjoj cestici"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni tim znanstvenika objavio je u utorak da su pronašli znakove postojanja Higgsova bozona, elementarne cestice koja je, vjeruje se, imala kljucnu ulogu u stvaranju svemira nakon Velikog praska.

Znanstvenici iz centra CERN kod Ženeve kažu, medutim, da nisu našli nedvojben dokaz o postojanju te cestice koja, po opceprihvacenim fizikalnim teorijama, daje masu svemu u svemiru.

Vode dvaju timova, ALTAS i CMS, objavili su svoja otkrica na seminaru u CERN-u gdje su tragove bozona pokušali otkriti razbijajuci cestice u najbržem akceleratoru na svijetu. "Ako se potvrde naša opažanja, to ce biti jedno od najvecih otkrica ovoga stoljeca", rekao je Themis Bowcock, profesor fizike na sveucilištu u Liverpoolu.

"Oba pokusa dala su nam signale koji idu u istome smjeru", rekao je Oliver Buchmueller, fizicar u CMS-u. "Cini se da smo i mi i ATLAS utvrdili da se signali pojavljuju na istoj razini mase. To je jako važno", dodao je.

Po Standardnom modelu fizike, bozon, koji je ime dobio po britanskom fizicaru Peteru Higgsu, cestica je koja je dala masu i energiju materiji nakon stvaranja svemira u Velikom prasku prije 13,7 milijarda godina. (Hina/Reuters, GI)


Podijeli: Facebook Twiter