Znanstveni skup o korijenima višnjanske baštine

Korado Korlević (J. PRODAN)
Korado Korlević (J. PRODAN)

Znanstveni skup "Višnjan - korijeni baštine" održan je danas u višnjanskoj palači Sincich, a zainteresirani su mogli poslušati zanimljiva predavanja o povijesti, geologiji, demografiji, arhitekturi i topografiji Višnjana i Višnjanštine.

- Dobro je da se prvi put okupljaju ljudi na ovakvom skupu i da se počinje holistički razmišljati o posebnostima ovog prostora. Ovo je početak serije istraživanja prostora Višnjanštine, njene povijesne određenosti. Treba dati uvid u to koje su posebnosti ovog prostora i što on ima zajedničko s ostatkom Istre. Višnjanu je to falilo, većina istarskih gradova ima monografije, ali fali jedan blok takvih sređenih podataka za Višnjan, kazao je Korado Korlević koji je govorio o geološko-ekološkim podlogama za razvoj Višnjana.

Elena Uljančić Vekić govorila je o povijesti obitelji Sinčić, a o epidemiji kolere 1855. Jakov Jelinčić. Valter Baldaš predstavio je demografiju Višnjanštine s početka 19. stoljeća, a Denis Visintin izlagao o njenom agrarnom pejzažu iz istog vremena. Peter Poletti, koji je bio i organizator skupa, govorio je o sakralnoj i profanoj arhitekturi Višnjana, a Marino Baldini o njegovoj kulturno-povijesnoj topografiji.

Ovaj znanstveni skup trebao bi biti poticaj za još veći simpozij, a cijela priča trebala bi završiti monografijom o Višnjanu. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter