Znanstveni skup o Dobrili i istarskoj himni

Josip Grbac, Josip Šiklić, Vladimir Torbica i Ivan Jurković
Josip Grbac, Josip Šiklić, Vladimir Torbica i Ivan Jurković

Znanstveni skup posvećen 200. obljetnici rođenja biskupa Jurja Dobrile i 100. obljetnici skladanja istarske himne "Krasna zemljo" održat će se u četvrtak i petak u Puli i Pazinu, priopćeno je na konferenciji za novinare. Obilježavanje ova dva značajna jubileja su i priznanje osobama Juraja Dobrile i Matka Brajše Rašana koje su svojim djelom, svaka na svoj način, zadužile Istru, rekao je Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu.

Njihovu je veličinu prepoznao i Hrvatski sabor koji je na poticaj Istarske županije pokrovitelj ovih programa, rekao je Torbica dodajući da se programi vezani za Dobrilu i "Krasnu zemlju" održavaju već neko vrijeme, a u njih se nastoji uključiti što više ljudi raznih uzrasta.

Prvi dio znanstvenog skupa o Dobrili održat će se u četvrtak s početkom u 9 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, najavio je prorektor Ivan Jurković. Na tom djelu skupa govorit će Petar Strčić, Mladen Juvenal Milohanić, Mihovil Dabo, Ilija Jakovljević, Tomislav Mrkonjić, Alida Perkov, Nevio Šetić i Giuseppe.

U petak će se skup održati u pazinskom Spomen domu , o čemu je govorio Josip Šiklić, ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu i predsjednik pazinske Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre. Na tom će skupu govoriti Josip Bratulić, Slaven Bertoša, Marko Medved, Jasna Ćurković-Nimac, Teodora Fonović-Cvijanović te Markus Leideck i Josip Grbac.

Tri posljednje teme pazinskog dijela skupa posvećene su istarskoj himni, o čemu će govoriti Nikola Lovrinić, Ivan Paul Gortan-Carlin i Lada Duraković.

Josip Grbac s Teološkog fakulteta Rijeci dodao je da će se u subotu u porečkoj bazilici održati svečana Sveta misa u povodu 200. obljetnice rođenja biskupa Dobrile. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter