Znanstveni skup o 155 godina tiskarstva u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni stručno-znanstveni skup "Ishodišta tiskane riječi: 155 godina tiskarstva u Istri (1859.-2014.)" održat će se u utorak u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Skup je organiziran povodom obilježavanja obljetnice utemeljenja prve moderne tiskare u Istri, a izlagat će dr.sc. Josip Stipanov, dr.sc. Marino Manin, Marino Budicin, mag. Peter Štroka, vlč.mrsc. Ilija Jakovljević, Josip Šiklić, dr.sc. Bruno Dobrić, Nadia Bužleta, Nela Načinović i Hendi Hrelja.

Ove se godine, naime, navršava značajna obljetnica utemeljenja prve tiskare koja je pokrenula tiskarstvo i nakladništvo na području Istre. Prva moderna tiskara u Istri pod nazivom Prima Tipografia Istriana, poznatija kao tiskara obitelji Coana, utemeljena je u Rovinju 1859. godine. S aspekta razvoja kulture tiskarstva u Hrvatskoj, tipografija obitelji Coana predstavlja ishodište kontinuiranog razvoja tiskane riječi u Istri jer je otvorila put zavičajnom nakladništvu, produkciji knjiga i prvim periodičkim publikacijama koje dokumentiraju lokalnu povijest, politiku i kulturu. Ove godine ujedno se navršava i 145. godišnjica pokretanja tiskarske djelatnosti u Puli, utemeljenjem prve tiskare Seraschin 1869., značajne i po objavljivanju prve publikacije na hrvatskom jeziku u Puli - knjižice "Pravila Čitaonice u Pulju" iz 1870. godine. S "Pravilima" povezana je i treća obljetnica kojom se u 2014. zaokružuje kulturna povijest Istre, a to je 145. obljetnica utemeljenja prve hrvatske čitaonice u Puli koja 1869. počinje djelovati kao središte hrvatskih preporodnih ideja, prosvjete i kulture.

Organizator skupa je Gradska knjižnica i čitaonica Pula, suorganizatori Državni arhiv u Pazinu i Središnja knjižnica Srečka Vilhara Kopar (Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper), a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Pula. (NAPISALA P. LUKE )


Podijeli: Facebook Twiter