Znanstveni skup "Istarsko gospodarstvo jučer i sutra" u ozračju 160. obljetnice Uljanika

Organizatori Međunarodnog znanstvenog skupa o Istarskom gospodarstvu
Organizatori Međunarodnog znanstvenog skupa o Istarskom gospodarstvu

Drugi Međunarodni znanstveni skup "Istarsko gospodarstvo jučer i sutra" u ozračju 160. obljetnice Uljanika, održat će se idućeg petka 25. studenog u Državnom arhivu u Pazinu, a nastavit će se 26. studenog 2016. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Glavni organizator skupa i pokretač je Državni arhiv u Pazinu, a pokrovitelji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i župan Istarske županije Valter Flego. 

- Manifestacija će se održati u dva dijela. Program, zapravo, počinje u četvrtak 24. studenoga u 18 sati izložbom Koncept Nultoga dana u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Politehnike Pula, znanstveni skup počinje 25. studenog u Državnom arhivu u Pazinu te 26. studenog na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. U Gradskoj knjižnici održat će se izložba povezana uz povijest knjižarstva u Istri, a dio izložbe održat će se u prostorijama Politehnike s početkom u 19 sati pod nazivom "Tri stoljeća Pule kroz tri kućna broja" čiji povijesni dio potpisuje Andrej Bader. Gospodarsko-tehničku sadašnjost 21. stoljeća organiziraju djelatnici Politehnike na čelu s Kristijanom Matasom, Borisom Marjanovićem, u suradnji s Diegom Martinčićem u dijelu projekta "Industrija 360°", rekla nam je predsjednica Programskog i organizacionog odbora skupa Alida Perkov i pojasnila da će oni, tehnologijom virtualne stvarnosti, u suradnji s gospodarskim subjektima, javnosti prikazati industrijska okruženja u Istri.

Znanstveni dio skupa posvećen je razmatranju gospodarske problematike Istre, njenim zemljopisnim, znanstvenim, stručnim i vremenskim poveznicama i taj se dio otvara u petak 25. studenog u 8 sati u Državnom arhivu u Pazinu.

- Na temu istarske prošlosti, ali i suvremenog razvoja pristiglo je pedesetak priopćenja iz Austrije, Hrvatske, Italije, Poljske i Slovenije. Multidisciplinarni znanstveni pristup povezuje različite znanstvene profile i znanstvena područja nudeći dijalog o gospodarskoj povezanosti Istre i njenih zemljopisnih susjeda, simbiotički promišljajući o isprepletenosti ekonomije sa svim porama društva. Tako se ove godine znanstvena promišljanja usredotočena na teme: Ekonomika i društvo-politika, crkva, pravo, Ekonomike proizvodnih djelatnosti jučer i sutra, Ekonomike uslužnih djelatnosti jučer i sutra, Integracije, institucijska podrška, gospodarska infrastruktura, Lokalni i regionalni razvoj jučer i sutra, Poveznica gospodarstva s obrazovanjem, znanošću i kulturom, istaknula je Perkov. (M. RIMANIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter