Znanstveni piknik ipak se neće održati u Puli


Velika dvodnevna manifestacija Znanstveni piknik koje se trebala održati u Areni 25. i 26. rujna jučer je, na opće iznenađenje javnosti, otkazana. Kako piše na facebook stranicama organizatora razlog su - "loša vremena". No, kako smo doznali, ne radi se o lošim vremenskim uvjetima, već je u igri nešto više od toga.

Uskraćena potrebna sredstva

Kako piše "radi teških vremena naši potencijalni domaćini na koncu nisu bili u mogućnosti pronaći načina kako udomiti toliki broj znanstvenika kao i osigurati ostale uvjete potrebne za kvalitetnog odvijanja događaja ove razine". Pojašnjenje smo dobili od Renate Brkić iz Udruge profesor Baltazar, koji su organizatori manifestacije uz Institut Ruđer Bošković. Iako su na terenu svi uključeni u projekt odlično odrađivali svoj posao, za ovu manifestaciju Grad Pula, kaže Brkić, nije, do zadnjega trenutka, odradio svoje obveze koje je kao grad domaćin i strateški partner manifestacije na sebe preuzeo.

- Iako smo ih nekoliko puta požurivali, tražili da nam žurno odgovore je li sve u redu jer nam mnoštvo znanstvenika uskoro mora krenuti na put, iz Grada Pule nisu nam odobrili obećana i potrebna sredstva, ni pružili potrebnu logističku pomoć. Valjda imaju drugih prioriteta, rekla nam je Brkić i dodala da se radi o velikoj manifestaciji koja sada pod hitno traži novog, boljeg domaćina. Uz napomenu kako su htjeli u Arenu dovesti spektakl, zanimljiv i djeci i odraslima, i to potpuno besplatan za sve, navela je kako joj je žao što se 'Piknik' neće održati na tako lijepom mjestu kao što je pulska Arena.

Grad dao 10 tisuća kuna

Znanstveni piknik lani je u Zagrebu posjetilo više od 30 tisuća ljudi. Ove se godine prvi puta trebao održati van Zagreba i to u Puli te je trebao ugostiti brojne svjetski renomirane znanstvenike iz cijeloga svijeta - od prave astronautkinje NASA-e do znanstvenika Ivana Đikića, a trebali su ga posjetiti, kako je bilo najavljivano prije nekoliko mjeseci, učenici svih istarskih škola te brojni učenici iz ostalih županija. Što se dogodilo pitali smo i u Gradu Puli iz kojeg su nam odgovorili da su oni, kao jedan od pokrovitelja, dali 10 tisuća kuna i pružili svu logističku potporu i ne znaju što se u međuvremenu dogodilo. Sredstva su uplaćena, a mi smo im maksimalno izašli u susret, tvrde u Gradu Pula.

Na ove konstatacije iz udruge Baltazar pojasnili su da što se njih tiče Grad nije prekršio ugovor, ali od proljeća razgovaraju o zajedničkom organiziranju manifestacije i da je na kraju problem ispao oko pokrića troškova spavanja 350 edukatora koji su trebali doći u Pulu.

- Ako nisu imali novac za smještaj, mogli su ga naći u nekom objektu za ta dva dana ili nam na vrijeme reći da to nisu sposobni pokriti, jer o ovom projektu razgovaramo već mjesecima, rekla je Brkić i dodala da Grad Zagreb već tri godine ove troškove pokriva bez problema i da su mislili da oko toga neće biti problema niti u Puli. Tek za kraj je ustvrdila da je cijeli događaj trebao biti besplatan za posjetitelje, a da su oni neprofitna udruga i da ovakve troškove, bez pravog domaćinstva "grada domaćina", ne mogu pokriti. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter