Znanost na ležeran, "piknik" način

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Pulska će Arena 25. i 26 rujna ugostiti veliki Znanstveni piknik - neformalno druženje sa znanosti, kulturom i umjetnosti, čije će okosnica dvodnevnih događanja biti zanimljivi interaktivni znanstveno-edukativni pokusi, znanstveni show program, kratke prezentacije, edukativne radionice, a sve uz umjetničko-zabavni program koji se sastoji od kazališnih predstava, projekcija, te interaktivnih umjetničko-kreativnih radionica.

Događanje za glavni cilj, rečeno je jučer u Areni na predstavljanju manifestacije, ima popularizirati znanost među širom populacijom, s posebnim fokusom na najmlađe, te tinejdžere. Sve su aktivnosti na manifestaciji besplatne, a namijenjene svima bez obzira na dob. Znanstvenici iz cijeloga svijeta Kako je navela Renata Brkić iz Udruge profesor Baltazar koji uz Institut Ruđer Bošković i Mrežu popularizatora znanosti, organiziraju ovu zanimljivu manifestacija, Znanstveni vikend se protekle tri godine održavao u Zagrebu, lani ga je posjetilo čak 30 tisuća ljudi, a ovo je prvi puta da se manifestacije seli iz glavnoga grada i to upravo u Pulu.

- Naša je udruga nastala prije pet godina i bavi se promocijom znanja, kreativnosti i inovativnosti u djece i mladih. Krajnji nam je cilj da Hrvatska, po uzoru na druge zemlje, dobije znanstveni centar za popularizaciju znanosti. Dok ne dobije "centar s krovom" organiziramo centre pod vedrim nebom odnosno piknike znanosti, navela je Brkić, dodajući da su na njemu angažirane brojne udruge, znanstvenici i individualci - zaljubljenici u znanost.

Kako je navela u Puli se očekuju znanstvenici iz 15-ak znanstvenih centara diljem Europe i svijeta, a doći će čak i znanstvenici iz dalekog Japana, Malezije te Bliskog istoka. Kako je pak naveo dr. sc. Marko Košićek s Instituta Ruđera Boškovića, govoreći o programu Piknika, on će u dva dana prezentirati "best off", odnosno najbolje od najboljeg što se moglo vidjeti prethodne tri godine.

Dnevni će program tako sadržavati brojne interaktivne radionice, punktove s pokusima dok će večernji program biti posvećen zvijezdama, budući da je ova godina proglašena Godinom svjetlosti. Održat će se i brojna zanimljiva predavanja te ugostiti brojne zanimljive institucije, znanstvenici i gosti poput švicarskog svemirskog muzeja, znanstvenika Ivana Đikića i umirovljene astronautkinje.

Programi za vrtiće i škole Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije i Elena Puh Belci, zamjenica pulskog gradonačelnika zahvalile su se jučer organizatorima na inicijativi da se znanstveni piknik održi upravo u Puli dok je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu županije Patricia Smoljan podsjetila da Istra već sudjeluje u Festivalu znanosti te, poput glasnogovornice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Gordane Zuccon pozvala sve ravnatelje osnovnih i srednjih škola te vrtića da ovo znanstveno događanje uvrste u svoje programe za iduću godinu.

Na kraju je prof. Korado Korlević iz Zvjezdarnice Višnjan kazao kako ovakav projekt svesrdno podržava jer promiče znanost te podsjetio da djeci, nakon što se zainteresiraju za znanost, treba pružiti priliku da svoje interese dalje razvijaju, napomenuvši da će se u Višnjanu i ove godine održati sedam ljetnih škola za darovitu djecu koja ovdje dobivaju mogućnost raditi na projektima i razvijati se. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter