Znamo tko zna: Wolfram Alpha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkad postoji Wolfram Alpha, covjecanstvo je postalo bogatije za jedan golemi izvor znanja. Za razliku od Googlea, Alpha vam nece samo ponuditi linkove za citanje, nego ce interpretirati rezultat za vas. Autor Alphe, Stephen Wolfram, prozvao ju je strojem za izracunavanje znanja. Alpha dijeli kod s poznatim softverom za tehnicke izracune, Mathematicom, a možete joj dati bilo koji pojam koji treba analizirati ili izracunati.
U pozadini Alphe stoje terabajti podataka koje su pomno odabrali strucnjaci. Alpha zna racunati matematicke probleme, raditi opcenite analize, analizirati stanje dionica, racunati broj kalorija u obroku, doznati koji je dan u tjednu bio za neki datum u prošlosti i još gomile toga. Pitali smo o Zagrebu i dala nam je sve statistike, geografski položaj, ali i trenutnu vremensku prognozu. Alpha ipak nije ubojica Googlea. Princip rada joj je posve drugaciji. Google vam daje linkove na vec postojece sadržaje, dok ih Alpha tek generira od sirovih informacija.
Jedan od utemeljitelja Wolfram Researcha, Theodore Grey lijepo je to sažeo: "Tražilice ne mogu za vas pronaci odgovor ako on ne postoji na nekoj web stranici".


Podijeli: Facebook Twiter