Znak pristupačnosti: Na autima i znakovi pokojnika

Parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom mnogi smatraju prilikom za besplatno parkiranje (Arhiva)
Parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom mnogi smatraju prilikom za besplatno parkiranje (Arhiva)

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom u suradnji s Postajom prometne policije Pula, Službom za gospodarstvo Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, Prometnim redarstvom Grada Pule te Pulaparkingom provelo je akciju kontrole korištenja znaka pristupačnosti. Pregledano je 20 mjesta, utvrđene su dvije zloporabe, jedan istek valjanosti oznake, jedan automobil nije niti imao oznaku, a izdana su i dva upozorenja.

Dakle, kontrolirala su se parkirališna mjesta na Trgu Republike, Marsovom polju, Dalmatinovoj i Carrarinoj ulici te na Danteovom trgu. Cilj akcije, kako su napomenuli iz Društva, bio je utvrditi poštuju li vozači znak pristupačnosti te postoji li zlouporaba.

- Ukupno je kontrolirano 20 znakova pristupačnosti i zatekli smo dvije zloporabe znaka pristupačnosti i to od preminule osobe, jedno vozilo je premješteno paukom i prometni redar izdao je nalog za plaćanje novčane kazne u iznosu od 700 kuna, dok je u drugom slučaju naplaćena novčana kazna budući je vozač došao do vozilo, izvijestio nas je predsjednik podružnice Društva osoba s tjelesnim invaliditetom grada Pule Denis Peloza.

Nadalje, kako nam je rekao, u akciji je zatečeno jedno parkirano vozilo sa znakom koji je istekao 2011. godine te je premješteno paukom i prometni redar također je izdao nalog za plaćanje novčane kazne. Potom je zatečena jedna osoba koja se parkirala na mjesto za invalide, a nije prevozila osobe s invaliditetom stoga joj je policija ispisala nalog za plaćanje novčane kazne. U dva slučaja, nastavio je Peloza, izrečena je mjera  upozorenja budući nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi zloporabu znaka pristupačnosti.

- U vrlo kratkom vremenu na malom uzorku utvrđeno je da zloporaba znaka pristupačnosti itekako postoji te da mnogi ljudi nažalost, još uvijek taj znak doživljavaju kao mogućnost besplatnog parkiranja, zaboravljajući pritom da su na taj način osobama koje doista imaju potrebu i kojima je to mjesto namijenjeno oduzeli pravo na mobilnost, naglasio je Peloza.

Da bi se podigla svijest o značenju znaka pristupačnosti, zaključio je, akciju će provoditi i u narednom periodu, bez prethodne najave za javnost. Akcija će se provoditi jedanput mjesečno i u Društvu vjeruju da će se zloporaba i zauzimanje parkirnih mjesta označenih za vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom bez valjanog znaka svesti na minimum.  (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter