Znak prijateljstva upucen Rimu i Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogobrojna delegacija Istarske županije u utorak je u Trstu održala niz bilateralnih susreta s kolegama iz autonomne regije Friuli-Venezia Giulia, a rezultat toga je potpisivanje protokola o suradnji.

Predstavnici javnih i privatnih ustanova, županijski, odnosno regionalni celnici okupili su se oko cetiri tematska okrugla stola i razmijenili prve informacije, a sve u cilju programiranja suradnje. Turizam, trgovina, školstvo, zdravstvo, kultura, znanstveno istraživanje teme su koje su obradene na najvišoj razini. Delegaciju iz Istre predvodio je župan Ivan Jakovcic koji se susreo s predsjednikom regije Friuli-Venezia Giulia Renzom Tondom koji predvodi koaliciju desnog centra.

Tondo je stigao u pratnji pet procelnika strateških resora poput zdravstva, turizma, trgovine, školstva i gospodarstva. Uz Jakovcica, posjetu su nazocili dožupani Viviana Benussi i Vedran Grubišic, nacelnik županijske uprave Valerio Drandic, gradonacelnik Pule Boris Miletic te procelnik za medunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otocan.

Prvi protokol o suradnji Istarske županije i Friuli-Venezije Giulije potpisan je još 22. veljace 1999. Nakon potpisivanja novog protokola Jakovcic i Tondo složili su se da je to pocetak novog razdoblja u odnosu regija te da se takvi susreti trebaju održavati barem jednom godišnje. Tondo je istaknuo da je medusobna trgovina vitalna, promet u oba pravca svakodnevna praksa, žitelji se poznaju, imaju identicne kulturne i povijesne slojeve i da se treba jace institucionalno povezati.

- Zato je dobro da su se susjedi našli za istim stolom da bi bolje promislili buducnost. Toliko se dobro poznajemo i razumijemo da nam tijekom službenog susreta nisu bili potrebni simultani prevoditelji, rekao je Tondo. Jakovcic se složio i dodao da je potpisani protokol važan znak prijateljstva koji iz Trsta upucuju vladama u Rimu i Zagrebu.

- Još malo pa ce Hrvatska uci u EU i nama je na tim prostorima buducnost osigurana. Zajedno moramo poraditi na osmišljavanju nacina pridobivanja sredstava iz EU-fondova, a na okruglim stolovima naših strucnjaka oblikovat ce se konkretni prijedlozi, rekao je Jakovcic.

Novinari su pitali Jakovcica i Tonda o sudbini Jadranske euroregije o kojoj se u zadnje vrijeme malo govori. Konstatirano je da je dosta toga stalo zbog politickih promjena koje su se dogodile u Sloveniji, u regiji Friuli-Venezia Giulia, u Koruškoj i regiji Veneto. "Austrijanca Jorga Haidera nema više, bivši predsjednik regije Veneto Giancarlo Galan postao je ministar u Berlusconijevoj vladi, ja sam preuzeo mjesto Riccarda Illyja, a sve su to zacetnici ideje o osnivanju te regije. Sada treba obnoviti razgovore i nastaviti na tom putu", rekao je Tondo.

Ako se tome doda i promjena vlade u Sloveniji, jedini koji je ostao na svom mjestu, uz primorsko-goranskog župana Komadinu, je Ivan Jakovcic koji je prošao sve faze razvoja zamisli o osnivanju Euroregije.

On je svoj potpis stavio i na prvi potpisani protokol o suradnji s regijom Friuli-Venezia Giulia iz 1999. (tada je predsjednik te regije bio Roberto Antonione koji je predvodio koaliciju desnog centra).


Podijeli: Facebook Twiter