Značajne obljetnice hrvatske sociologije

Rudi Supek
Rudi Supek

Stota godišnjica rođenja sociologa Rudija Supeka i pedeseta obljetnica utemeljenja Odsjeka za sociologiju obilježena je danas  skupom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Supek je djelovao na području sociologije i psihologije, bio je humanist i intelektualac, nositelj Francuske Legije časti, suosnivač međunarodno poznatog časopisa "Praxis" i "Korčulanske škole".

Sudionici skupa ocijenili su da Supekova znanstvena i intelektualna ostavština ima velik potencijal, te da upozorava na opasnosti koje proizlaze iz neriješenih društvenih problema u kojima je, kako je kazao Vjeran Katunarić, nestala vizija budućnosti. - I sociologija se zagubila u prošlosti i sadašnjosti, gdje se čuje glas razočaranih ljudi iza koga slijedi bunt, kazao je Katunarić. - Supek je bio socijalist, ali nikada nije propagirao socijalisitičke ideje, nego je za njega socijalizam bio vizija slobode, kreativnosti i solidarnosti, kazao je Katunarić i zaključio: "Bio je protivnik "socijalističkog kaveza", a rješenje društvene konfliktnosti zagovarao je pluralizacijom društva i dijalogom između kolektivnog i individualnog."

Pročelnica Odsjeka za sociologiju Jasminka Lažnjak smatra da će skup donekle nadomjestiti prešućenu smrt Rudija Supeka u hrvatskoj javnosti, koja je bila naišla na odjek u svijetu.

Odsjek za sociologiju, koji je Supek osnovao 1963. godine, danas ima 29 zaposlenih znanstvenika, organiziran je u 11 katedri i pet studijskih programa s prosječno 75 studenata na godinu. Dosad je na njemu doktoriralo više od 90 polaznika, te je mjesto s najvećom proizvodnjom znanstvenog podmlatka u hrvatskoj sociologiji, rekla je.

Rudi Supek (Zagreb, 8. travnja 1913. - Zagreb, 2. siječnja 1993.) diplomirao je filozofiju u Zagrebu i studirao kliničku psihologiju u Parizu. Godine 1952. doktorirao je na Sorbonnei. Za vrijeme Drugog svjetskog rata pridružio se francuskom pokretu otpora, gdje je bio zarobljen i odveden u koncentracijski logor Buchenwald.  Radio je na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter