Značajan pad cijena građevinskog zemljišta u Istri

Za gradnju manje kuće, prizemnice potrebno je oko 150 tisuća eura (Arhiva/M. ANGELINI)
Za gradnju manje kuće, prizemnice potrebno je oko 150 tisuća eura (Arhiva/M. ANGELINI)

Poveća građevna parcela nedaleko od Rovinja, u zaleđu ili kako posrednici kažu "na tihom mjestu", prodaje se za 22 eura po kvadratu. Prije nekoliko godina ova bi ponuda zvučala kao bajka. No, cijene građevinskih zemljišta u Istri značajno su pale posljednjih godina, prema nekim informacijama čak i za 50 posto.

Ako se danas išta prodaje slabije od kuća i stanova, kažu posrednici u trgovini nekretninama, onda su to zemljišta. U ovim se kriznim vremenima uglavnom rješavaju stambena pitanja, što je puno jeftinije kupnjom manjeg stana nego gradnjom obiteljske kuće.

- Razlog slabe prodaje parcela je što kupac diže jedan kredit za zemlju, drugi za gradnju. Za ono što ljudi danas grade, dakle manji objekt, često i prizemnice, potrebno je nekih 150.000 eura, a stambeno se pitanje danas ipak rješava s manje novca, kaže Igor Zaharija, agent za nekretnine iz Pule. Napominje da se najviše prodaju manji stanovi, a transakcije se najčešće kreću do 65.000 eura.

- Kupac će parcelu za obiteljsku kuću platiti 40-ak tisuća eura, a s projektom, komunalijama, dozvolama doći će na 65.000 eura da još ni ciglu na parcelu nije stavio, objašnjava Igor Matković iz pulske agencije.

No, dok nas većina posrednika s kojima smo razgovarali upozorava da su cijene pale, Matković navodi razlog zašto zemljišta nužno i ne moraju pojeftiniti: "Zemlja ostaje na cijeni jer ona, za razliku od stana ili kuće, može stajati bez održavanja, pa se ni prodavatelji ne žure prodati je po nižoj cijeni. Ali i da je cijena niža 20 ili 30 posto prodaje ne bi bilo, tvrdi Matković. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter