Znacaj Majke Tereze za albanski narod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu stote godišnjice rodenja Majke Tereze, Zajednica Albanaca Istarske županije u suradnji s nacionalnim vijecem Albanaca Pule i Istarske županije u utorak je u Domu hrvatskih branitelja održala svecanu akademiju.

Tom prigodom bilo je rijeci o životnom putu Majke Tereze, koja je porijeklom Albanka, pri cemu je detaljno prikazan njezin humanitarni rad. Više od 45 godina nesebicno je služila siromašnima i bolesnima, a za svoj je misionarski rad 1970. primila Nobelovu nagradu za mir. Godine 2003. proglašena je blaženom.

Selim Mulliqi, predsjednik Zajednice Albanaca grada Pule i predsjednik organizacijskog odbora, istaknuo je veliki znacaj lika i djela Majke Tereze za albanski narod te zahvalio lokalnoj vlasti na podršci. Okupljenima se obratili i Joz Kajtazi, predsjednik istarske Zajednice Albanaca, i Ermina Lekaj, predsjednica Zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije, a u ime Istarske županije Alen Damjanic, procelnik za gospodarstvo, te konacno i Goran Buic, nacelnik Opcine Medulin.

U drugom dijelu okupljanja Zbor katolicke albanske misije u Republici Hrvatskoj izveo je himnu Majke Tereze, dok su ucenici dopunske škole na albanskom jeziku iz Pule i Medulina priredili recital. Sve su to uljepšale tri skladbe Bashkima Shehua posvecene Majci Terezi - "Sjecanje", "Allegreto" i "Fragmenti", koje je na klaviru izvela profesorica Melita Lesak. Obilježavanje ove obljetnice okoncano je svecanom misom za Majku Terezu u pulskoj crkvi sv. Franje.


Podijeli: Facebook Twiter