Zna li Grad vec tko ce upravljati Valkanama i Stojom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko je i zašto narucio i platio Studiju gospodarske opravdanosti koju je za davanje koncesija nad gradskim kupalištima Valkane i Stoja izradio Eurokonzalting? - upitala je na konferenciji za novinare u nedjelju Lovorka Tomicic, predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Pula, a odgovor ce zatražiti na sjednici Gradskog vijeca u ponedjeljak. Sporno nije samo to što postupak za davanje koncesije nije još zapoceo i što istu trebaju priložiti ponuditelji, vec i cinjenica da se iz studije može naslutiti tko bi buduci koncesionar mogao biti.

- Svi navedeni podaci temelje se na poslovanju sadašnjeg kafica na Valkanama. U studiji se spominje rok otplate kredita, iako buduci koncesionar možda ima novca pa ga nece morati podici. To je samo jedna u nizu nejasnoca medu kojima je i ona o izgradnji šoping centra. Za gradane je dobro da se kupalište sa slobodnim pristupom uredi a turisticka ponuda na njemu podigne na viši nivo te da budu otvorena nova radna mjesta. Medutim, nije dobro da postoji sumnja o prejudiciranosti koncesionara, kazala je Tomicic usput spomenuvši i protivljenje Mjesnog odbora Stoja i peticiju kojom se protive davanju u koncesiju drugog kupališta za koje smatraju da bi trebalo biti dano na upravljanje nekom od gradskih trgovackih društava.

Nakon višemjesecnog išcekivanja Tomicic je napokon dobila na uvid poslovnu dokumentaciju Vodovoda za prvih šest mjeseci iz koje je, prema njezinim rijecima, vidljivo da poslovanje nije prihvatljivo zbog porasta gubitka, smanjenja prihoda od prodane vode unatoc vecoj prodaji, nekorištenja vode iz pulskih bunara te neprovodenja mjera u cilju povecanja naplate potraživanja od dužnika.

- Rebalansom za 2011. je iz nepoznatog razloga otpisano 70 tisuca umjesto planom poslovanja predvidenih 970 tisuca kuna dugovanja, a dužnike ne smijem navesti zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka i statuta prema kojemu je vijecnik dužan cuvati tajnu iako niti jedan dokument nema tu oznaku. Direktor Darko Višnjic je lagao kazavši da sudskih troškova za spor "Stanko Radulovic" nece biti buduci da je u tu svrhu za odvjetnicke usluge rebalansom planiran iznos od 30 tisuca kuna. Troškovi ce i nadalje rasti i to zbog njegove greške. On je dao nezakonit otkaz, pa bi troškove trebao platiti iz vlastitog džepa, zakljucila je Tomicic.

Akcent je ona stavila na neprovodenje Zakona o vodama prema kojemu je do 1. travnja za socijalno ugrožene kategorije gradana trebala biti odredena niža cijena vode. No, Vodovod ce je uvesti tek u zadnjem kvartalu 2011. Takoder, unatoc poslovanju s gubitkom Vodovod, koji je pulsko poduzece, za donacije je izdvojio 80 tisuca kuna i to za sanaciju dvorane u Novigradu, dodala je Tomicic komentirajuci da unatoc svemu navedenom Nadzorni odbor smatra da je s poslovanjem sve u redu.

O gradskom proracunu za iducu godinu kaže da je štedljiv i realan te u manjoj mjeri poticajan i razvojan, odnosno ne bitno drugaciji od lanjskog.

- Iduce godine ne treba ocekivati nove znacajne projekte vec samo nastavak zapocetih. No, zbog loše gospodarske situacije u podrucju socijalnih programa potrebno je povecati razinu zaštite socijalno najranjivijih skupina. S tim smo ciljem predložili amandmane na proracun i to milijun za osnivanje javne kuhinje, povecanje porodiljnih naknada za dodatnih 390 tisuca kuna kako bi one porasle s 500 na tisucu kuna te osiguranje sto tisuca kuna za dopunsku materijalnu zaštitu stradalnika i ucesnika Domovinskog rata, rekla je Tomicic dodajuci da bi novac mogao biti preusmjeren iz usluga promidžbe i informiranja te intelektualnih i osobnih usluga. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter