Žmuk: Nezakonita čistka u istarskoj policiji

Zgrada PU istarske (arhiva)
Zgrada PU istarske (arhiva)

Saborski Odbor za pritužbe i predstavke na današnjoj je sjednici razmatrao pritužbe trojice visokorangiranih policajaca PU istarske Dragana Bodula, Josipa Laušina i Gorana Terkovića. Oni su se žalili na rad Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave istarske i to u postupku provođenja internog oglasa. Po njima, dogodila se povreda prava iz radnog odnosa.

Naime, nakon nedavne smjene načelnika PU istarske Mladena Blaškovića i postavljanjem Dragutina Cestara na tu funkciju uslijedila je lavina smjena u policiji do najnižih razina što je izazvalo revolt kod gotovo svih policijskih službenika koji su smijenjeni. Smjena se tumačila kao interni akt po kojim svaki načelnik policijske uprave u Hrvatskoj može raspisati interni natječaj za načelnike policijskih postaja i drugih rukovodećih mjesta unutar policijske uprave. To je učinjeno i u Istri te je temeljem tog natječaja na glavne funkcije u PU istarskoj novi načelnik Cestar postavio, odnosno imenovao "svoje ljude".

Kad se dogode smjene u javnim službama, smijenjeni službenici imaju pravo žalbe i pravo na pritužbe. A svaka tužba košta, kao i davanje dvostrukih plaća smijenjenom te novopostavljenom načelniku. A sve to plaćaju porezni obveznici.

Zamjenik predsjednika Općeg sindikata MUP-a Gordan Žmuk kaže da je ovo samo odraz katastrofalnog stanja u MUP-u.

- Posebno zabrinjavajuće stanje je u Istri gdje je cijela rukovodeća garnitura PU istarske doslovce smijenjena. Provedena je nezakonita čistka i postavljeni su podobni kadrovi koji su daleko od kvalitete u odnosu na prijašnje rukovoditelje. Proveden je protupravni natječaj te su na rukovodeća mjesta postavljeni policajci nižeg zvanja. Neki od njih su kazneno prijavljivani, ukidano im je policijsko ovlaštenje, bili su suspendirani, a sada su "preko noći" postavljeni na šefovska mjesta, ističe Gordan Žmuk. (Piše Cristian Bruno GALIĆ)

Odbor predlaže reviziju natječaja
Saborski Odbor za pritužbe i predstavke u slučaju žalbe trojice policajaca PU istarske predlaže MUP-u da provede reviziju natječaja za rukovodeća mjesta u PU istarskoj, a Odboru za državnu službu da sukladno zakonu spita rješenje prvostupanjskog tijela na koje je izjavljena žzalba, i to u što kraćem roku. O ishodu postupka treba izvjestiti ovaj odbor, izjavila je tajnica odbora Nedjeljka Krpina.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter