Žminjski škartoc, kreke i kapuz z ovcon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kažu da je žminjska Bartulja najveća fešta u Istri, ali je ona ujedno i najveći samanj u Istri. Uza uobičajenu sajamsku ponudu odjeće, obuće, igračaka i svakojakih potrepština, žminjska Bartulja se posebno trudi ponuditi što više autohtonih proizvoda i domaće tradicije. Od stočnog sajmišta preko trga pred općinom pa kroz stari grad do trga pred crkvom, posebno mjesto rezervirano je bilo za proizvođače istarskih suvenira i rukotvorina, uz niz štandova domaćih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

Domaći "walk and eat"

Među njima zatječemo žminjskog kobasičara Milana Udovičića, koji nam ponosno pokazuje napredak u proizvodnji svojih kosnica, koje su skoro trostruko deblje od običnih suhih kobasica. Bartuljsku premijeru ima i njegov "Žminjski škartoc", tuljac od imitacije novinskog papira s narezanim kolutićima suhe kobasice i kockicama kruha. Pravi domaći "walk and eat" proizvod!

Na Bartulji je i stočni sajam atraktivniji od većine drugih. Svinja je bilo svih veličina odnosno težina, a uzgajivači s područja Križevaca nudili su kokoši, pijetlove i tek izvaljene piliće, patke i guske. U drvenim oborima bilo je i magaraca, koza i istarskih volova, no to je bio više izložbeno-edukativan dio sajma. Mnogo je roditelja s djecom došlo vidjeti životinje pa je veselo bilo slušati: "Vi'š, sino, ovo ti je tova, ono koza, tamo je prasac, a ono tamo boškarin". A što da je netko poželio kupiti nešto od izloženog blaga? "A vero bimo se lahko juštali", odgovara jedan od izlagača.

Žminjska Bartulja ima i dvije drevne tradicije. Upravo termin ove fešte označava vrhunac sezone šljiva odnosno kreka i svi uzgajivači dolaze ih u Žminj prodavati, a svi kojima su trebale za marmelade, rakiju ili što već, dolaze ih kupovati. Ove godine bilo je 15-ak štandova sa šljivama, kilogram po 8-10 kuna. Osim uzgojenih u Istri, posebice iz kaldirskog kraja, stigle su i šljive iz Slavonije. Druga bartuljska tradicija je kapuz z ovcon koji se nudio po žminjskim oštarijama.

Severina i sportaši

Između desetak natjecanja i turnira izdvojimo 4. atletsku utrku "Žminj teče(ka)" koju su organizirali Općina i Turistička zajednica Žminja te SRK Sutivanac. Nastupio je 81 natjecatelj, dvostruko više nego lani. U muškoj i ženskoj konkurenciji redoslijed je bio: Luka Paliska, Ivan Diklić pa Petko Drakulić, te Ingrid Nikolesić, Ivana Lukina i Irena Juričić. Publici atraktivan javni trening preponskog jahanja organizirao je Konjički klub Accordia, a pridružilo se i desetak jahača iz klubova Astra, Hipos, Equi team, Regoč i Medulin. Prepone su bile visine od 60 do 110 centimetara. U obilju zabavnog programa u petak su na terasi Zad kaštela nastupili Replay Band, DJ Nikola z Kukurini i zvijezda domaće estrade Severina, a u subotu Emanon Band, Proleteri te Mauro Staraj & La Banda.

Pljočkanje ovako i onako

Održana su dva turnira u pljočkanju. U pljočkanju po starinski (s kamenim pljočkama) pobijedila je ekipa Žminja (Dragan Matika i Milan Debeljuh), a slijede ekipe Agroturist (Janko Damijanić i Filip Šarić) i Agroškrilja (Ivan Barbaro i Đino Stanković). U tzv. sportskom pljočkanju (s aluminijskim pljočkama) pobijedili su Samir Hafižović i Vlatko Sarić iz Murine, drugi su Branko Družeta i Sandi Belas iz Sutivanca, a treći Armando Fabiančić i Zlatko Ančić iz Marčenegle. U boćarskom turniru u selu Vidulini među osam ekipa najuspješniji su bili domaćini iz BK Vidulini, drugi je BK Puris, a treći BK Krničari. Za najboljeg koštadura proglašen je Milan Turčinović (BK Puris), a za najboljeg izbijača Boris Valentin (BK Mošćenička Draga). (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter