Žminjske pjesnikinje gostovale u pazinskoj gimnaziji

Žminjske pjesnikinje s učenicima
Žminjske pjesnikinje s učenicima

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u knjižnici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu održano je poetsko jutro na kojem su gostovale žminjske pjesnikinje Stefani Križanac i Nada Galant. Križanac je maturantica koja je nedavno objavila drugu zbirku pjesama, a Galant bivša učenica ove škole koja je do sada objavila nekoliko pjesničkih zbirki i primila više nagrda za poeziju.

Budući da su pjesnikinje Žminjke, učenice Sara Mužina, Andrea Maretić i Izabela Milotić, također Žminjke, cijeli su program osmislile i ostvarile na žminjskom govoru. To se posebno dojmilo Nadi Galant, koja u svemu tomu nije uspjela pronaći nijednu jezičnu pogrešku, a to zapravo svjedoči kako je žminjska čakavica živa i duboko ukorijenjena u život njihova zavičaja.

Križanac i Galant, osim što pripadaju različitim generacijama imaju mnogo zajedničkog, počele su pisati još u nižim razredima osnovne škole, naravno u Žminju, pod okriljem Sabora čakavskog pjesništva.

U ugodnom razgovoru o pjesmama, inspiraciji, Saboru čakavskog pjesništva i poetskim temama žminjskih pjesnikinja gimnazijalci su proveli jedan školski sat. Ležeran, ali zanimljivi i duhovit program uveselili su učenici glazbenici, Stefanin brat Aleks mantinjadom na roženici te Sara Ursić, Toni Kukurin, Igor Stranić, Marin Širol i Luka Ukotić. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter