Žminjska povjesnica u stihovima

Linda Juraković, Milica Kranjčić, Marija Sošić, Vedrana Križman i Miranda Damijanić Roce
Linda Juraković, Milica Kranjčić, Marija Sošić, Vedrana Križman i Miranda Damijanić Roce

U žminjskoj Čakavskoj kući predstavljena je zbirka pjesama "Pridi va Žminj" Marije Sošić. Pjesnikinje, autorice scenskih igara i slikovnica, umirovljene učiteljice, spisateljice bogatog opusa zavičajne, čakavske poezije i brojnih literarnih kraćih formi namijenjenih djeci, kako je autoricu predstavila Miranda Damijanić Roce.

Zbirka "Pridi va Žminj" je deveta knjiga Marije Sošić, Žminjke rodom iz Modrušani, koja je radni vijek provela kao učiteljica u Sošićima i Rovinjskom Selu. Njena kolegica učiteljica i sakupljačica predaje i usmene književnosti sa Žminjštine, ujedno i lektorica ove knjige, Milica Kranjčić, podsjetila je na dosadašnje objavljene uratke Marije Sošić, a to su: "Dajen ti ruoko", "Čudesne niti", "Pod lumbrijon", "Šaka smiha", "Batun", "Žveljarin", "I grota ima srce" i "Vrata duše", te "Pridi va Žminj" koju je objavila udruga Dvegrajci iz Kanfanara.

Kranjčić je istakla da Sošić s jednakim žarom piše na čakavskom bejzačkom-žminjskom i vlaškom-seljanskom govoru, ali i standardnom hrvatskom književnom jeziku, dopirući svojim sugestivnim stihovima izravno u srce čitatelja. Njene pjesme prenose sjećanja, ali i poruku o identitetu, pripadnosti zavičaju. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter