Žminjska oporba: Muči nas pasivna općina!

Aldo Bančić, Ratko Jeromela i Luciano Žufić (Foto: SDP Žminj)
Aldo Bančić, Ratko Jeromela i Luciano Žufić (Foto: SDP Žminj)

Čelnici oporbe u žminjskom Općinskom vijeću - Ratko Jeromela iz HDZ-a, Luciano Žufić iz SDP-a i nezavisni vijećnik Aldo Bančić - danas su održali konferenciju za novinare u povodu nedavno prekinute desete sjednice Općinskog vijeća. Na toj je sjednici, ističu u priopćenju izdanom poslije pressice žminjski oporbenjaci, "pokazana nevjerojatna količina bahatosti predsjednika Općinskog vijeća Jordana Krajcara, koja je na kraju i rezultirala napuštanjem sjednice vijećnika HDZ-a, SDP-a, Nezavisne liste Alda Bančića i dvoje vijećnika IDS-a, a u vijećnici su ostali vijećnici IDS-a Jordan Krajcar, Tomislav Zohil i nezavisni Damir Tubak.

Ako ovaj čin nije dovoljna poruka aktualnoj vlasti i općinskom načelniku onda ne znamo što više napraviti".

U nastavku pressice Bančić, Jeromela i Žufić istaknuli su nedavno otvorenje prve u Hrvatskoj pasivne odnosno energetski samoodržive poslovne zgrade žminjske tvrtke Rudan kao "vrijedan uspjeh žminjske tvrtke i žminjske pameti", ali odmah naglasili da njih, kao vijećnike, građane i poduzetnike, muči pasivna Općina!

"Pasivnost vlasti u našoj općini dovela je do financijskog kolapsa i općinu i vrtić i sve one djelatnosti koje ova općina pokriva. Veliki financijski minus od oko dva milijuna kuna na računu u nepunih godinu dana, netransparentno dizanje kredita i stavljanje pod hipoteku općinskih nekretnina bez znanja Vijeća, rijetko sazivanje sjednica Vijeća, višemjesečno čekanje odgovora na postavljena vijećnička pitanja, prekomjerna zaposlenost i netransparentnost rada u Jedinstvenom upravnom odjelu, nespremnost na poduzimanje mjera štednje u Općini, samo su neka od pitanja koja muče nas vijećnike, nas građane, nas učenike i sve one koji nas svakodnevno vuku za rukav pitajući - Ča je to s našon Općinon?", naglašavaju žminjski oporbenjaci.

Na kraju su izvijestili i o predstavci koju su zbog, po njihovoj tvrdnji, nezakonitog i bespotrebnog zapošljavanja savjetnika općinskog načelnika, uputili Ministarstvu uprave, na koju su dobili i odgovor odnosno očitovanje pomoćnika ministra Borisa Miloševića, u kojem se kaže kako načelnik ne bi smio imenovati savjetnike i određivati im naknadu ugovorom o djelu ako takvo što nije regulirano statutom i posebnim pravilnicima.

"Javnost mora znati da naknada imenovanog iznosi oko 12.000 kn mjesečno, a na naš upit za koje poslove je imenovao savjetnika, načelnik nam je odgovorio - za sve", izvješćuju žminjski oporbeni vijećnici. Njihov je zaključak da je ova konferencija za novinare "apel čelnicima IDS-a, istarskom županu, i savjesnim vijećnicima ovog Općinskog vijeća, da pokušaju utjecati na pasivnost, bezidejnost, nerad i nepoštenje žminjske općinske vlasti". (D. Š.)




Podijeli: Facebook Twiter