Žminjci ce HŽ-u uštedjeti milijune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branimir Jerneic, predsjednik uprave HŽ-Infrastrukture iz Zagreba i Graciano Rudan, direktor i vlasnik tvrtke Rudan iz mjesta Rudani kraj Žminja sklopili su ugovor o sanaciji, održavanju i nadzoru vodovodne mreže i instalacija po modelu ESCO.

Rijec je o modelu po kojem ce tvrtka Rudan na sebe preuzeti poslove uštede vode za HŽ. Poslove ce obavljati na glavnom i ranžirnom kolodvoru u Zagrebu te na kolodvoru u Rijeci. Realizacija tog ugovora HŽ-Infrastruktura uštedjet ce znatan novac te dobiti vodovodnu infrastrukturu saniranu bez ulaganja vlastitih sredstava. Ocekuje se da ce godišnja ušteda samo na racunima za vodu iznositi oko 4,2 milijuna kuna. S obzirom na to da je ugovor potpisan na razdoblje od 15 godina, tvrtka iz Rudana ce HŽ-u donijeti uštedu od 63 milijuna kuna.

Rudan ce uložiti vlastiti novac, radnu snagu, tehnicka sredstva, a izvršenje posla garantira bankovnom garancijom i policom osiguranja vrijednom milijun kuna, a naplatit ce se iskljucivo iz dijela ostvarene uštede. Žminjska tvrtka racuna da ce ovim poslom prihodovati desetke milijuna kuna. Rudan ce u potpunosti razviti, izvesti i financirati projekt te preuzima na sebe sav rizik njegove izvedbe.

Tvrtka Rudan osnovana je 1994. godine, a od 2000. bavi se projektima uštede vode po navedenom modelu. Do sada su uštedjeli više od sto milijuna kuna mnogim hrvatskim tvrtkama: Uljaniku, 3. maju, Brodosplitu, Brodotrogiru, Klub Adriaticu, Luci Rijeka i Istraturistu. Graciano Rudan je prilikom potpisivanja ugovora s HŽ-om najavio da su sada u završnoj fazi pregovora sa sedam klinicko-bolnickih centara u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter