Žminj: Zorko Starčić primjer koji treba slijediti

Zorko Starčić, u društvi obitelji, predsjednika i članova DDI-ja i načelnika Žminja Marka Križmana (N. O. R.)
Zorko Starčić, u društvi obitelji, predsjednika i članova DDI-ja i načelnika Žminja Marka Križmana (N. O. R.)

Nagrada za životno djelo Društva distrofičara Istre ove je godine pripala Zorku Starčiću iz Žminja koji je godinama njegovao i bio oslonac supruzi Vesni, oboljeloj od teške i, nažalost još uvijek  neizlječive bolesti ALS - amiotrofične lateralne skleroze, koja pripada grupi neuroloških bolesti, i od koje u Istri, po riječima predsjednika Društva Davora Komara, danas boluje dvanaest ljudi.

- Riječ je o iznimno teškoj bolesti koja, korak po korak, oduzima, slabi i onemoćuje oboljelog, i koji vrlo brzo po oboljenju ne može živjeti samostalno i bez tuđe pomoći. Najčešće od tog najtežeg oblika mišićne distrofije obolijevaju osobe od četrdeset godina naviše, i daljnja kvaliteta njihovog životnog vijeka isključivo ovisi o njezi i pažnji koju primaju od obitelji, rekao je Davor Komar. Dodao je da je to razlog zbog kojeg je Društvo distrofičara Istre odlučilo ovo najviše priznanje, Nagradu za životno djelo, uručiti Zorku Starčiću, koji jest primjer koji treba slijediti.

- Vesna je bolovala od teške i neizlječive bolesti. Od postavljanja dijagnoze, pa nažalost do njene smrti, prošlo je šest godina. O toj sam progresivnoj i teškoj bolesti, korak po korak, postupno učio. Supruzi sam želio pružiti najbolje i biti joj oslonac do samog kraja, rekao nam je Zorko Starčić. Skromno je dodao da ono što je on učinio nije ništa posebno i da bi po njegovom sudu svi bračni partneri to isto trebali činiti za oboljele supružnike. 

Velikom i plemenitom Žminjicu, uz predstavnike Društva distrofičara Istre, čestitao je i poklon mu uručio načelnik Žminja, Marko Križman, kazavši da je njegov sumještanin iznimna i kvalitetna osoba s kojom se čitava Žminjština s pravom ponosi. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter