Žminj: Zad Kaštela samouki harmonikaši

Harmonikaši stižu na ljetnu pozornicu (A. POKRAJAC)
Harmonikaši stižu na ljetnu pozornicu (A. POKRAJAC)

Pred velikim brojem gledatelja na ljetnoj pozornici Zad kaštela održan je 19. susret samoukih harmonikaša "Harmonike Zad Kaštela". Organizatori, Općina Žminj i Daniele Pernić, za ovu su prigodu okupili rekordnih 55 harmonikaša, od najstarijeg 86-godišnjeg Žminjca Antona Križanca, koji do sada nije propustio ni jedan susret, do najmlađe 14-godišnje Kristine Čeh iz Cerovlja.

Nije izostala ni veteranka Elda Krepčić-Peterčić iz Poreča, sestra gotovo stalnog sudionika smotre Armanda Krepčića, koja je pokazala da je sviranje harmonike obiteljska tradicija. Među ostalim tu su bili i Igor Orbanić, Lucijan Jerončić, Silvano Antolović Šiljo, Branko Jelenić i brojni drugi harmonikaški veterani.

Jubilarne nagrade su za deseti nastup dobili Sandro Cerovac iz Savičente, Romano Baćac iz Barbana, Andrej Pamić i Enis Križman iz Žminja, a za 15. svirku Mario Kontošić iz Šikići. Susret je i ove godine započeo tradicionalnim mimohodom. Harmonikaši su na ljetnu pozornicu došli svirajući središnjom ulicom Žminja, čime su pozivali ljubitelje harmonike. Svirku na ljetnoj pozornici nastavila je grupa Ribalta, a harmonikaši su se razmiljeli po žminjskim oštarijama, gdje su najuporniji dočekali jutro.

Uz voditeljicu Dorinu Tikvicki mnogi su se harmonikaši raspričali. Kao i obično, pravi show izveli su Ive Škuflić, Renato Špada i Tone Orbanić Livi, koji su publici ispričali brojne viceve i anegdote sa svojih nastupa. Najveći pljesak dobio je neumorni Tone Vitasović za nekoliko masnih viceva. Ovi su veterani tako pokazali kako su bili umješni zabavljači, posebno na cjelonoćnim svadbenim slavljima.

Na pozornici su se mogle čuti uobičajene polke, valceri mazurke i baluni. Čuli su se i argentinski tango, nekad popularne meksičke, ali i istrovenetske tradicionalne pjesme. Mnogi harmonikaši i pjevaju, pa su za nastup odabrali naše šlagere i talijanske kancone. Nisu izostali ni slovenski svirači. Uz sina i oca Andreja i Slavka Viteza iz Sežane, prvi je put nastupila Breda Horvat iz Kranja.

Prvi susret samoukih svirača harmonike održan je 1995., a pokrenuo ga je pokojni Renato Pernić. Žminj je odabran kao domaćin ne samo zato što je u središtu Istre, već i stoga što ima najveći broj samoukih svirača harmonike. Na prvom susretu sudjelovala su 22 svirača, iz godine u godinu bilo ih je sve više, pa se ustalila brojka na njih  50-ak..

Jedini uvjet za nastup na smotri Zad Kaštela je da je harmonikaš samouk, bez glazbene naobrazbe. Uz to mora nastupiti kao solist, bez pratnje. Takvih svirača, koji su nekad svirali cijele noći na svadbama i plesnjacima, a i sada prate mladence te

brojne obiteljske i ostala fešte, i danas je puno jer se tradicija prenosi od koljena na koljeno. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter