Žminj: Uz Dan općine, makaruni i kaktusi

Spretne ruke žminjskih domaćica (A. POKRAJAC)
Spretne ruke žminjskih domaćica (A. POKRAJAC)

Uz svoj praznik, Općina Žminj je u šatoru kraj Malenice organizirala tradicionalnu, devetu Makarunijadu. Ove su godine Žminjci na Makarunijadi promovirali i bratskog štrunjca. Štrunjci, su se još nazivali žličnjaci ili njoki na žlicu, a razlika je u pripremi tijesta. Za štrunjce, naime, ono mora ostaviti odležati barem pola sata.

Za Makarunijadu su organizatori ove godine okupili poznate žminjske ugostitelje. Tako su se kuhari agroturizma Fameja Ferlin iz Gržini opredijelili za makarune i štrunjce s mesom brendiranog boškarina. Konoba Pino, poznatog gastronoma i utemeljitelja Makarunijade Josipa Pina Kuhara, pripremala je tradicionalne makarune sa škorupom. Kuharu su pomagali njegovi učenici iz rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića. Restoran Pod ladonjon iz središta Žminja makarune je pripremio s kobasicama na krvavo.

Da su makaruni poznati svakom Žminjcu, pokazali su članovi mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, veterani NK Žminja i ovdašnji političari, kojima su potpomagali ugostitelji iz najstarijeg agroturizma Krculi, restorana Žminjka i konobe Jurić.

Za izradu makaruna bile su zadužene Evelina Orbanić, Miranda Matika, Nevenka i Dorijana Damijanić, a s njima su praksu stjecali i rovinjski učenici. Makarunijadu su svojim pjesmom i plesom pratili najmlađi iz dječjeg vrtića Rapćići, nešto stariji iz Osnovne škole Vladimira Nazora, narodni svirača i pjevači Žminjštine. Za dobro ozračje pobrinuli su se Akord Band i Anelidi, a gastronomski i zabavni dio Makarunijade je svojim duhovitim vođenjem začinio Mario Lipovšek Battifiaca.

Makarunijadi se ove godine pridružila izložba "Kaktusi va Žminje". Osnivačica i organizatorica izložbe Zdenka Jakus ove je godine okupila 21 uzgajivačicu kaktusa i sukulenata iz cijele Istre, a izlagala su i dva uzgajivača. Osim sa Žminjštine, izloženi su kaktusi i sukulenti iz susjednih Pazina, Kanfanara i Sv. Petra u Šumi, Motovuna, Nedešćine, Rovinja i Pule.

Nagradu za najljepši kaktus dobila je Gracijela Opatić iz Žminja. Najljepši vrt u posudama s kaktusima izložila je Smiljanka Otočan iz Otočani. Najstariji su kaktusi Marije Mišan iz Kanfanara i Gracijele Damijanić iz Pucići. Zvjezdana Peteh iz Modrušani je uz najbolji izloženi aranžman dobila i nagradu za najvrjedniji sukulent.

Izložbu u kinosali uz središnji žminjski trg može se razgledati do nedjelje, svakodnevno od 15 do 20 sati. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter