Žminj: Stižu nove biste Mate Balote i Drage Gervaisa

Postolja ispred Čakavske kuće u Žminju prazna su od Uskrsa (A. POKRAJAC)
Postolja ispred Čakavske kuće u Žminju prazna su od Uskrsa (A. POKRAJAC)

Umjesto ukradenih brončanih bisti Mate Balote i Drage Gervaisa ispred Čakavske kuće postavit će se kamene. Načelnik Općine Žminj Marko Križman dogovorio je njihovu izradu u Klesarskoj školi na Braču. Učenici i profesori besplatno će izraditi biste pjesnika prema fotografijama.

Brončane biste nestale su tijekom noći uoči Uskrsa prošle godine. U noći kada su ukradene okolni stanari nisu čuli nikakvu buku, pa se ujutro, kada je primijećen njihov nestanak, mislilo da je riječ o obijesti neke vesele noćne družine.

Ubrzo se ispostavilo da su lopovi u samom središtu Žminja djelovali brzo i profesionalno te da je pljačka bila planirana. Biste su, vjerojatno nekim alatom, bile otrgnute s postolja. Pritom nije bio ugažen ni oštećen park oko njihovih postolja. Policija nije uspjela ući u trag lopovima pa su brončane biste vjerojatno završile u otkupu kao sekundarna sirovina.

Čakavski sabor je krenuo u potragu za kalupima ukradenih bisti. Našao ih je u jednoj zagrebačkoj ljevaonici. Odljevak je međutim skup, košta najmanje tri tisuće eura po jednoj bisti. Uz to, nakon ponovnog postavljanja trebalo bi postaviti skupu videoopremu, a ni ona ne bi garantirala da biste opet neće biti ukradene.

Budući da Čakavski sabor ionako nema sredstava ni za redovitu djelatnost, morao je odustati od izrade i postavljanja novih brončanih bisti, a u pomoć je priskočila Općina Žminj. Tako će prazna postolja ispred Čakavske kuće opet dobiti skulpture dva velikana čakavske riječi. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter