Žminj: Salonitne cijevi zamijenit će metalne

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

Na potezu od Žminja prema Orbanićima bageri su zagrebali zemlju, a na dnu iskopanog jarka plave se podebele metalne cijevi: u tijeku je rekonstrukcija vodovoda koji spaja Žminj preko sela Gorenji i Dolenji Orbanići te Kuhari sa crpnom stanicom Sveta Jelena, što bi uvelike trebalo poboljšati kvalitetu vodoopskrbe tog dijela Žminjštine, ali i omogućiti nastavak modernizacije vodovoda u pravcu sela Tomišići i okolnih mjesta.

Na području općine Žminj sva su naselja priključena na vodovodnu mrežu, a pokrivenost vodovodom je stopostotna, odnosno, vodovodne cijevi stigle su do baš svake stalno naseljene kuće u općini. Zato je sada aktualna modernizacija zastarjelih i dotrajalih vodovodnih instalacija, a vodovodni ogranak Žminj -Orbanići apsolutno je najstariji na Žminjštini.

Vodovod već mijenjao pravac

Zanimljivo je da je voda usmjeravana kroz ovaj cjevovod tijekom godina mijenjala pravac: nakon izgradnje 1970-tih godina voda je usmjeravana od Žminja k Orbanićima, no kasnije je nakon izgradnje novih vodosprema i crpki plasman vode krenuo u suprotnom pravcu; a do nove promjene došlo je prije četiri godine, kada je novim odvojkom spojena vodosprema Sveta Jelena sa žminjskom petljom Istarskog ipsilona, odakle je voda dovedena i do petnaestak novih priključaka u žminjskoj industrijskoj zoni.

Nakon tog zahvata omogućeno je da se kroz cjevovod Žminj -Orbanići voda može po potrebi usmjeravati i u jednom i u drugom pravcu.

No, da bi ta, reklo smo najstarija vodovodna instalacija na Žminjštini, kvalitetno služila potrebama suvremene vodoopskrbe, potrebno je 1.140 metara starih salonitnih cijevi promjera 100 milimetara zamijeniti novim metalnim cijevima promjera 125 milimetara, i to je svrha radova koji se upravo izvode. Istarski vodovod kao investitor u ovaj posao ulaže 800.000 kuna, a radove izvodi pazinska Usluga. Kopati se počelo sredinom siječnja, a rok za dovršetak posla je 120 radnih dana.

Do kraja godine još rekonstrukcija

U dio kanala koji se kopa radi vodovoda na lokaciji Karlov vrt, premještaju se instalacije javne rasvjete, odnosno nadzemni vodovi premještaju se pod zemlju, u dužini od 250 metara. Postojećih osam rasvjetnih tijela zamjenjuje se novima, a dodaju se i još dva stupa pa će ih sada biti ukupno deset. Ovaj je zahvat investicija općine Žminj i košta 70.000 kuna.

Po dovršetku rekonstrukcije ovog cjevovoda dvadesetak domaćinstava u selima Gorenji i Dolenji Orbanići te Kuhari imat će bolji pritisak i obilniji dotok vode, a spomenuti nastavak pojačanja, odnosno rekonstrukcije prema Tomišićima i okolnim selima, gdje vodovodnih priključaka ima pedesetak, zbog cijene je malo dugoročniji projekt i još nije izvjesno kad će se izvesti.

Do kraja ove godine na Žminjštini će ipak biti nekih drugih, ranije planiranih, vodovodnih rekonstrukcija. U ulici 9. rujna planiraju se rekonstuirati vodovodna mreža i zamijeniti cijevi, rekonstruirati električna mreža, izgraditi kanalizacija i nakon radova ulica nanovo asfaltirati. Za taj zahvat pri kraju je izrada dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole, a žminjski načelnik Marko Križman uvjeren je da će se sav posao u ulici 9. rujna do kraja ove godine i završiti.

Također do kraja godine planira se i rekonstrukcija vodovoda u žminjskoj ulici Stara vrata. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter