Žminj: Proračun za 2014. usvojen u pet do dvanaest

U industrijsku zonu uložit će se daljnjih 390 tisuća kuna (A. POKRAJAC)
U industrijsku zonu uložit će se daljnjih 390 tisuća kuna (A. POKRAJAC)

U pet do dvanaest, što je već uobičajeno za Žminj, Općinsko vijeće je usvojilo proračun za 2014. S 506 tisuća kuna prenijetih iz 2013. godine planiran je u visini od 10,9 milijuna kuna. Najveći dio, 8,2 milijuna, pristići će iz poreznih prihoda, a preostalo će se namaknuti od prodaje nekretnina.

U izgradnju komunalne infrastrukture ove će se godine uložiti 3,34 milijuna kuna. Najveća je stavka 1,85 kuna za asfaltiranja nerazvrstanih cesta. U industrijsku zonu uložit će se 390 tisuća kuna, čime će se izgraditi crpna stanica i potporni zid. Za nabavku i ugradnju 16 stupova javne rasvjete planirano je 180 tisuća kuna. Time će se pojačati javna rasvjeta oko kalvarije i uz županijsku cestu u Lukovici, potom u žminjskoj Ulici 9. rujna, Modrušanima, Kmetima i Galantima. U izgradnju novih grobnica na groblju Cere uložit će se 90 tisuće kuna.

Radi pripreme novih razvojnih programa u prostornoplanske dokumente i projekte uložit će se 830 tisuća kuna. Tim će se sredstvima s 200 tisuća kuna ponajprije mijenjati Prostorni plan općine. Daljnjih 230 tisuća kuna planirano je za izradu projekta pročistače kanalizacije koji bi trebao zamijeniti postojeći nefunkcionalni.

Radi proširenja kanalizacije radit će se projekti za Lukovicu i Ulicu 9. rujna, za koju će se raditi i arhitektonsko rješenje. Općina će financirati i projekte za nadogradnju zgrade osnovne škole te za rekonstrukciju zapuštene zgrade na Trgu maršala Tita. Osigurana su i sredstva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, prvenstveno pročistača u industrijskoj zoni, Malinice i društvenog doma u Vidulinima.

Brojni od ovih projekata bili su i u prošlogodišnjim planovima, ali su otpali zbog rebalansa proračuna, usvojenog na istoj sjednici. Zbog neostvarenja prihoda proračun za 2013. je s preambicioznih 19,2 smanjen na 9,7 milijuna kuna. Od brojnih stavki pritom je najviše, za 7,4 milijuna kuna, smanjen prihod od potpora, a za gotovo četiri milijuna od prodaje nekretnina.

Rebalans za 2013. i proračun za 2014. trebali su biti usvojeni 23. prosinca. Materijali su međutim kasnili, a neki su ih vijećnici dobili tek dva dana prije sjednice. Pismenom predstavkom vijećnici kluba SDP-a su ukazali na povredu poslovnika i zatražili da se o proračunu raspravlja u prvom čitanju ili da se sazove nova sjednica, koja je na kraju održana 30. prosinca. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter