Žminj: Obilježena 60. obljetnica OŠ Vladimira Gortana

Nastup malih folkloraša
Nastup malih folkloraša

Svečanom sjednicom Nastavnog vijeća, kojoj je prisustvovao velik broj uzvanika, obilježena je 60. obljetnica djelovanja Osnovne škole Vladimira Gortana u Žminju, koja je u sadašnjoj zgradi otvorena 18. listopada 1953. godine.

Miranda Damijanić Roce, ravnateljica škole, podsjetila je tom prigodom da je već 1782., naredbom cara Josipa II., osnovana prva osnovna škola u Žminju, u kojoj su nastavnici bili svećenici. Tada je u školi bilo 55 učenika, od kojih 21 djevojčica.

Učenicima je najteže bilo u austrougarsko doba, kada se nastava održavala na hrvatskom i talijanskom, ali i njemačkom jeziku, pa su se teško snalazili u nastavi.

- Našu su školu pohađali brojni znameniti ljudi, iz nje su izašli vrijedni žminjski obrtnici. Danas s 48 djelatnika odgajamo i učimo 269 učenika, i broj đaka je u porastu. Osnivač nam je Županija, financirani smo iz njenog i državnog proračuna, a Općina i donatori nam pomažu u dodatnoj nastavi i slobodnim aktivnostima, naglasila je Damijanić Roce.

U ime Županije čestitke školi, njenim djelatnicima i učenicima uputila je pročelnica za obrazovanje Patricija Smoljan. Općinski načelnik Marko Križman je najavio da se priprema nadogradnja škole, ne bi li nastava moga biti organizirana u jednoj smjeni. Općina iznalazi i mogućnosti za izgradnju školske sportske dvorane, koju bi koristili učenici i žminjski sportaši.

Na prve dane nove škole podsjetila je Milica Kranjčić, koja je za ovu prigodu pročitala nekoliko opaski iz svoje nastavničke bilježnice iz 1965. godine.

Podsjetivši da je od 1945. školom ravnalo 11 direktora, prva žena ravnatelj Miranda Damijanić Roce popričala je sa svojim prethodnikom Anđelkom Pucićem i Romanom Bošcem. Pucić se prisjetio dana kada je otvorena nova škola. Uz nadu da će se brzo izgraditi, podsjetio je da je prvi projekt za izgradnju sportske dvorane izrađen još 1988. godine.

"S 2.880 stanovnika Žminj je nekad bio veći od Pazina, koji ih je imao tek 1.800. Stanovništvo je raslo na 4.500, a trenutno imamo 3.500 žitelja sa tendencijom rasta pa je potrebno nadograditi školu i izgraditi dvoranu", zaključio je Pucić.

Svoje umijeća su u prigodnom programu prikazale male recitatorice, pjevačice i plesačice, a otvorena je i prigodna izložba starih razglednica Žminja. Uz najstariji, Valvasorov prikaz Žminja, na izložbi se mogu vidjeti uvećane razglednice s kraja 19. i početka 20 stoljeća. (piše i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter