Žminj: Nužno proširenje dječjeg vrtića

Žminjski vrtić (A. POKRAJAC)
Žminjski vrtić (A. POKRAJAC)

U novom, konstruktivnom ozračju, na prvoj radnoj sjednici Općinsko vijeće ja odobrilo produljenje rokova provedbe mjera za stimuliranje poljoprivrede do kraja 2015. godine. Općina se obavezala će kao javni servis posebno poticati obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Poticat će se i razvoj stočarstva, posebno tradicionalnog, koji valorizira prirodne resurse, pašnjake, livade i šumska zemljišta.

Prema novom Zakonu o vodama vijećnici su prilagodili odluku o priključenju na vodoopskrbu, koje je sada besplatno. Uskoro će se donijeti i odluka o besplatnom priključenju na kanalizaciju. Novom odlukom, pripremljenom po upozorenju vatrogasne inspekcije, regulirana je dimnjačarska služba.

Nositelj nezavisne liste Sanjin Dimić Boljunčić je uz informaciju da je ove godine u dječji vrtić primljeno 29, dok ih je na listi ostalo 26 djece, rekao da je nužno proširenje. Svoju je izjavu potkrijepio podatkom da je od 275 djece Žminjštine samo njih 90 u vrtiću.

Načelnik Marko Križman je upoznao vijećnike da je na početku njegova mandata stigla ovrha Općini od 320 tisuća kuna, što je plaćeno pozajmicom. Prilikom primopredaje vlasti zatekao je neplaćenih obaveza od 280 tisuća kuna, dok je na žiro-računu 1,745 milijuna, od čega 1,386 otpada na neutrošenu državnu donaciji za komunalno uređenje industrijske zone. Uz to vodio je pregovore s Istarskom kreditnom bankom, koja se zbog kredita komunalnom poduzeću Žminj d.o.o upisala na zgradu Malenica. Banka je spremna otpisati zatezne kamate ako se dogovor postigne do studenog ove godine.

Za zonu su inače riješene sporne međe i izrađen geodetski elaborat u skladu s lokacijskom dozvolom. Sada će se izraditi projekt i zatražiti građevinska dozvola. Razgovaralo se sa stečajnim upraviteljem Purisa i farmama na jugoistoku industrijske zone, koje bi se uz naknadu trebale vratiti Općini. (A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter