Žminj: Na "Armonikama zad Kaštela" 50-ak harmonikaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Središnja istarska fešta od harmonika, Armonike Zad Kaštela koje su jučer obilježile 20. godišnjicu, ponovno su na najvišem žminjskom platou okupile velik broj samoukih svirača harmonike i brojnu publiku.

Nastupilo je 50-ak harmonikaša iz čitave Istre koji gaje ljubav prema instrumentu koji je definitivno obilježio drugu polovicu 20. stoljeća u Istri. Unatoč munjama u daljini koje su se vidjele sa žminjske gradine višesatni je susret prošao bez prekida, jer ni nevrijeme nije imalo hrabrosti spriječiti ga.

Manifestacija je započela već u 19 sati inscenacijom "Pira po starinski" kojim se evociralo svadbene običaje prije 50 godina. Četrdesetak harmonikaša pratilo je pohod mladoženje (Dean Pamić) i kuma (Kristijan Pamić) glavnom žminjskom ulicom do drevne kule ispred koje su se na šegonu (ručna pila) nalazili delavci Mirando Mužina (autor predstave) i Sandro Peteh s kojim je započela duhovita spontana rasprava oko mlade i provjera zna li mladoženja radit razne kućanske poslove potrebne za brak.

Buduća punica (Zdenka Jakus) i punac (Ivan Žagrić) nudili su zamjene (nona Milica Kranjčić, kuma Kristina Radetić Bertetić) za odabranicu srca mladoženje, ali je konačno ipak sve svršilo sretnim krajem i udajom zaljubljene (Martina Orbanić) za svog odabranika. U istoj je kuli izložena i vrlo dobra izložba "Smo vas prišli zvat na pir!", ali o njoj u posebnom članku.

Zanimljivo je da je predstava koincidirala s čak dva prava pira u žminjskoj župnoj crkvi zbog čega je došlo do prometnih gužvi koje su unatoč uskim ulicama ipak nekako uspješno razriješene.

Uslijedio je susret zad kaštela gdje su sjedalice već prije početka u 20 sati bile ispunjene do posljednjeg mjesta, pa bismo gostoljubivim organizatorima susreta koji potraje gotovo četiri sata ipak trebali poručiti da bi se moglo razmisliti o nabavki još kojeg seta stolica.

Manifestaciju je otvorio 87-godišnji Anton (Tone) Križanac iz Žminja, poznati svadbeni svirač, kojem je žminjski načelnik Marko Križman uručio nagradu za jubilarnih 20 nastupa na smotri. Uslijedio je nastup Luciana Klimana koji je samo za ovaj susret osmislio skladbu koja tematizira Žminj, zatim Franko Blagonić iz Huma za kojeg smo doznali da je odnedavno postao djed, pa otac i sin Romano i Stanko Rudan iz obližnjih Rudani, dok je Alfonso Konović iz Jurićeva Kala odsvirao je pjesmu "Kad san bija ja malo mlaji".

Iz brojnih nastupa možemo izdvojiti onaj Ivana Vitasovića iz okolice Vodnjana koji je u poznim godinama po prvi put nastupio na susretu skladbom "Biseru južnog mora" dokazavši poslovicu da nikad nije kasno, ali i onaj 15-godišnje simpatične Kristine Čeh iz Afrići kraj Cerovlja koja je energično odsvirala polku. Bio je tu i Žminjac Mladen Tomišić s mazurkom, zatim otac i sin, Boris i Sandi Škrinjar iz Boruta te upečatljivi Lindarac Vinko Zidarić koji je dobio nagradu za deset godina nastupa na susretu.

Ista je nagrada uručena Alekdansru Križmanu iz Šivati, dok su Anton Vitasović i Miro Puh dobili nagrada za petnaest susreta. Svirale su se polke, valceri, mazurke, baluni, autorske pjesme, a bilo je i vokalnih izvedbi te nastupa u paru. Organizatori događaja bili su žminjska Turistička zajednica, Općina Žminj i Daniele Pernić. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter