Žminj: Makarunijada završila medijskim gastro showom

Grupa Dalmatino priprema makarune (A. POKRAJAC)
Grupa Dalmatino priprema makarune (A. POKRAJAC)

Drugog dana žminjske Makarunijade održan je Medijski gastro show. Glavna zvijezda showa bila je grupa Dalmatino. Iako su prethodnu noć svirali do zore, nije im bilo teško prihvatiti se kuhače.

Budući da su pripremali makarune u umaku od istarskog boškarina, specijaliteta koji Dalmatinci poznaju jedino za dolazaka u Istru, u kuhanju su im pomagale kuharice Rita, Vera i Valentina. Bili su darežljivi i u slaganju porcija, pa su ljubitelji makaruna od njih dobivali pune tanjure.

Najaktivniji u kuhanju bili su vođa grupe Zdravko Sunara i frontmen, pjevač, skladatelj i aranžer Ivo Jagnjić. Pomagali su im klavijaturist Ante Gašpardi, gitarist Mladen Mogut i basist Goran Taraš. Za uloženi trud organizatori Makarunijade iz V.I.B. agencije nagradili su ih plaketom i medaljama, tako da će se članovi grupe Dalmatino moći i u Dalmaciji pohvaliti da su pripremali istarske makarune.

Uz Dalmatino, na Medijskom gastro showu nastupile su ekipe iz tjednika Obala iz Kopra, Glasa Istre i HRT Radija Pule, koji su pripremali makarune u umaku od jelena i kokoši. Kao i prvog dana, u šatoru Arena preko puta žminjske škole ručno su se pripremali makaruni. Prodavali su se suveniri i cvijeće i prezentirala vozila Forda i Citroena, a sve je svojom svirkom popratila pazinska grupa Teška mehanizacija.

Na kraju su i organizatori bili zadovoljni. Sveprisutni Veseljko Buić je prema broju prodanih porcija i posjeti procijenio da je kroz šator prošlo oko tri tisuće ljudi. U svakom  slučaju, tradicija je i nastavljena i osmu godinu. Ipak, najveća je vrijednost ovogodišnje Makarunijade da su se na njoj okupili proizvođači tradicijskih istarskih tjestenina i dogovorili osnivanje udruge, te potom uz pomoć Županije i AZRI-ja brendiranje i zaštitu ovih proizvoda koji se ručno izrađuju prema starim receptima. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter