Žminj: Gradit će novi vrtić za 160 polaznika

Lokacija novog žminjskog dječjeg vrtića na Lukovici
Lokacija novog žminjskog dječjeg vrtića na Lukovici

Nakon što je u proteklom razdoblju na području općine Žminj vladalo investicijsko zatišje i konsolidacija općinskog proračuna, posljednju godinu mandata žminjski načelnik Marko Križman sa suradnicima pripremio je realizaciju čitavog niza kapitalnih projekata.

Vjerojatno najveći se odnosi na gradnju novog dječjeg vrtića na lokaciji Lukovica za koji su prikupljene sve suglasnosti javnopravnih tijela te se čeka natječaj Ministarstva poljoprivrede kojim bi se projekt sufinancirao u visini od 80 posto putem Mjere 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" iz Programa ruralnog razvoja. Raspisivanje natječaja najavljeno je za siječanj, a investicija vrijedna 9,5 milijuna kuna (s PDV-om) se planira realizirati tijekom 2017. godine nakon što se odobre sredstva i provede javna nabava.

Umjesto djece starci

- Novi će vrtić imati kapacitet za 160 polaznika uz mogućnost proširenja za još 60 polaznika čime ćemo obuhvatiti sve potrebe roditelja za skrbi nad predškolskom djecom na području općine, kaže načelnik Križman. Glavni projektant objekta je Davor Mattichio, projektant Luka Mattichio, a projektantski ured AD-arhitektura i dizajn iz Pule. Inače, postojeći dječji vrtić ima kapacitet za stotinu polazniku, ali je ovrhom nad općinskom komunalnom tvrtkom prešao u vlasništvo Ministarstva financija. U posljednje se vrijeme nagađa da bi se ovršeni objekt, kada se izgradi novi vrtić, mogao prenamijeniti za dom za starije osobe koji nedostaje središnjoj Istri.

Općinska uprava pokrenula je vrlo zanimljiv projekt obnove nekadašnjeg Zadružnog doma, reprezentativne zgrade u općinskom vlasništvu na središnjem žminjskom trgu, koja je desetljećima zapuštena i neiskorištena (posljednja djelatnost bila je videoteka, a prije toga ljekarna). Bio bi to budući društveno-kulturni centar, a zasad se razmišlja da se objekt nazove Žminjska kuća. Obnova ove zgrade koja ima tri etaže i suteren (160 četvornih metara po katu odnosno ukupno 640 četvornih metara) revitalizirao bi Trg maršala Tita koji je, nažalost, izgubio ulogu središta mjesta. Zasad je žminjska tvrtka Kapitel u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Puli izradila konzervatorsku podlogu koja je bila preduvjet za projektiranje koje se, po provedbi javne nabave, planira dovršiti do konca 2017. godine, a zatim i kandidirat na Mjeru 7.4 iz Programa ruralnog razvoja. S obzirom da ovaj europski program ne podržava poslovne djelatnosti u njoj bi se uredio multimedijalni centar, ali i preselila općinska uprava koja se danas nalazi na Pazinskoj cesti. Razmišlja se i o preseljenju ostalih javnih institucija kao što je turistička zajednica, umirovljenička udruga, knjižnica, čime bi općina dobila niz nekretnina koje bi mogla prenamijeniti za javne ili poslovne potrebe, te time uvećati zasad male općinske prihode.

Kanalizacija

U Ulici 9. rujna u režiji Istarskog vodovoda Buzet nedavno je završena rekonstrukcija vodovodnog ogranka, a nakon blagdana Sveta tri kralja u istoj će ulici započeti izgradnja kanalizacije (izvođač je obrt Pucić iz Žagrići kraj Žminja), postavljanje javne rasvjete i rekonstrukcija niskonaponske mreže (u režiji Hrvatske elektroprivrede). Ti bi radovi trebali biti dovršeni do kraja veljače, a općinu će koštati 350 tisuća kuna. Dovršen je glavni projekt izgradnje kanalizacije u naselju Lukovica vrijedan dva milijuna kuna. Prikupljene su sve suglasnosti javnopravnih tijela, do kraja godine očekuje se ishodovanje građevinske dozvole, dok bi realizacija trebala uslijediti tijekom 2017. godine. Ovih dana također započinje spajanje kućanstava na sustav odvodnje Pohmani-Rudani kojeg je sagradio Istarski vodozaštitni sustav.

Asfaltiranje ceste Žminj - Žagrići - Balići dužine 4,7

Početkom studenog općina je također na mjeru  7.2.2. "Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta" PRR-a kandidirala projekt asfaltiranja nerazvrstane ceste Žminj-Žagrići-Balići (Sutivanac) dužine 4,7 kilometara koja se spaja na lokalnu cestu Milotski Breg-Barban. Vrijednost projekta je 4,4 milijuna kuna (s PDV-om), a ako projekt bude odobren (očitovanje Ministarstva poljoprivrede očekuje se u prvom tromjesečju iduće godine) realizacija se očekuje tijekom iduće godine. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter