Žminj: Gdje je završilo 300 kubika asfaltne šute?

(A. POKRAJAC)
(A. POKRAJAC)

Za odlaganja asfaltne šute prilikom nedavne obnove dijela Istarskog ipsilona između Žminja i Kanfanara došlo je do novog zapletaja, karakterističnog za ovdašnje prilike. Varaždinska tvrtka Cesta, koja je izvodila radove, uputila je zamolbu Općini Žminj da joj dozvoli odlaganje asfaltne šute nastale frezanjem kolnika. Cesta je dozvolila općini da šutu koristi za sanaciju makadamskih nerazvrstanih cesta, za što je pogodnija od šljunka.

Na pitanje vijećnika na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Aldo Bančić je rekao da je na privremeni deponij kod dječjeg vrtića dovezeno preko tisuću kubika frezanog asfalta. Općina je preko svojih referenata odredila prioritete, davala naloge i plaćala prijevoz šute ne ceste i putove. Velika količina materijala je međutim odvezena bez znanja općinskih djelatnika, a Bančić je rekao da ne zna gdje su završili.

Pojasnio je da je varaždinska Cesta trebala voziti ovu ogromnu količinu šute na građevinski deponij u Rovinju, gdje bi za zbrinjavanje platili deset kuna po kubiku. Zbog potrebe za nasipavanjem nerazvrstanih cesta Bančić je pristao je da se šuta odloži na području općine i upotrijebi za vlastite potrebe. Šuta je odložena na praznoj parceli kod dječjeg vrtića i potom odvožena s ovjerenim prijevoznicama.

Uvidom u prijevoznice arhivirane u općinskoj upravi vidljivo je da je 893 kubika materijala prevezeno posredstvom općine, za što je prijevoznicima plaćeno 34 tisuće kuna. Asfaltnom šutom je tako prema preciznoj evidenciji posipano 46 dionica nerazvrstanih cesta u općini. Budući da je na privremeni deponij dovezeno 1.186 kubika materijala, 283 kubika je nekamo očito završilo tajnim kanalima.

- Dobio sam neka neslužbena saznanja da su šoferi prevozili šutu i bez prijevoznica koje je ovjeravala općina. Možda su tu uslugu i naplaćivali, ali za to nemam dokaza, pa ne mogu ništa poduzeti. Gdje je završilo gotovo 300 kubika šute i dalje nemam pravih saznanja, a ako što preciznije doznam obavijestit će vijećnike na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća, rekao nam je Bančić prilikom uvida u dokumentaciju.

Budući da se kamena šuta na rovinjskoj građevinskoj deponiji prodaje po 35 kuna za kubik šteta nije velika, ali je zanimljivo da nitko pouzdano ne zna gdje je završila preostala količina materijala. A radi se o povećoj hrpi koja bi dobro došla za sanaciju makadamskih nerazvrstanih cesta i protupožarnih putova, kojih je na Žminjštini oko 40 kilometra, a mora ih održavati općina.

Iz povjerljivih izvora saznajemo da je šuta prevožena na putove koji nisu evidentirani kao nerazvrstane ceste, ali i za uređenje pojedinih dvorišta. Navodno su izvjesne količine završile i na području susjedne općine Svetvinčenat, a nešto je odvezeno čak u Fažanu. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter