Žminj: Dug komunalca veći od općinskog proračuna

Žminj (A. POKRAJAC)
Žminj (A. POKRAJAC)

Dugovi Žminja d.o.o. od 12,8 milijuna prelaze naš godišnji proračun od 12 milijuna kuna. U slučaju da smo prihvatili plaćanje tog duga, Općina bi se našla u blokadi i ne bi više mogla izvršavati svoje obaveze, od funkcioniranja vrtića, održavanja komunalne infrastrukture do transfera brojnim korisnicima proračuna, među kojima su i oni koji dobivaju dotacije prema socijalnom programa, komentira nesvakidašnji slučaj prezaduženosti općinske komunalne tvrtke žminjski načelnik Aldo Bančić.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća načelnik je upoznao vijećnike da je od stečajnog upravitelja Puris peradarstvo zatražio uvrštenje potraživanja Općine za napuštene farme u općinskoj industrijskoj zoni. Farme zauzimaju 18 tisuća kvadrata općinskog zemljišta, na kojem su izgrađene tri zgrade s ukupno tri tisuće kvadrata poslovnog prostora.

Puris peradarstvo godinama Općini nije plaćalo komunalnu naknadu, koja će ući u stečajnu masu. Zbog činjenice da je Općina vlasnik zemljišta, a zgrade su dotrajale, Bančić je predložio dvije mogućnosti za njihovo daljnje korištenje. U prvom slučaju prodajom bi se zatvorio dio duga komunalnog poduzeća Žminj d.o.o. u iznosu od 8,3 milijuna kuna. Ako prodaja ne uspije, a cijena zgrada bude povoljna, postoji mogućnost da ih otkupi Općina, prenamijeni ih u poduzetnički inkubator za nove poduzetnike koji nemaju sredstava za izgradnju svojih prostora, pa iz najma isplaćuje dug Žminja d.o.o.

Uz dug dobavljačima od 8,3 milijuna kuna Porezna uprava je na teret Žminja d.o.o. stavila i novi, porezni dug od 4,5 milijuna kuna, pa je ukupni dug poduzeća 12,8 milijuna kuna. Radnici komunalca, kojem zbog prezaduženosti prijeti predstečajna nagodba ili stečaj, prešli su u novi, vlastiti pogon Općine.

Da bi se komunalne djelatnosti mogle i dalje obavljati, Općina je od Žminja d.o.o. otkupila strojeve i opremu, koje je sudski vještak procijenio na nešto manje od 300 tisuća kuna.

Porezna uprava se za sada nema od čega naplatiti. Zbog toga se založnim pravom uknjižila na Dječji vrtić Rapčići, koji su zajednički gradili Europska investicijska banka i Općina Žminj. Vrtić je, međutim, izgrađen preko Žminja d.o.o., pa je u njegovom vlasništvu, a u slučaju stečaja poduzeća mogao bi se i on naći u stečajnoj masi. (A. POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter