Žminj: Dan općine bez godišnjih priznanja

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Sjednica žminjskog Općinskog vijeća na kojoj je trebalo biti usvojeno polugodišnje izvješće o radu općinskog načelnika i izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna te donijeta odluka o ovogodišnjem dobitniku Plakete općine Žminj, prekinuta je i prije formalnog početka.

Naime, šestorica oporbenih vijećnika (četvorica iz SDP-a, jedan iz HDZ-a i nezavisni Aldo Bančić) napustilo vijećnicu, a četiri preostala IDS-ovca nisu bila dovoljna za kvorum. Sukob je nastao kada je pri čitanju dnevnog reda pročitano i obrazloženje zbog čega prijedlog oporbenih vijećnika za uvrštenje u dnevni red odluke o smanjenju naknada predsjedniku Općinskog vijeća i zamjeniku načelnika nije prihvaćeno: zato jer je prijedlog u općinsku upravu stigao svega dan prije sjednice, što bi značilo da se traži hitni postupak, ali za hitni postupak nisu navedeni nikakvi opravdani razlozi.

Također, za prijedlog oporbe ocijenjeno je da proceduralno i formalno nije u skladu s propisima, da je neuredan i bez pravne osnove, pa se vijećnici koji su prijedlog podnijeli upućuju da ga na ispravan način ponove u roku od 15 dana, stajalo je u pročitanom obrazloženju.

Predsjednik Općinskog vijeća Jordan Krajcar je pročitavši obrazloženje odbijanja oporbenog prijedloga dodao i vlastite opaske o dvojici bivših načelnika, a sada oporbenih vijećnika, koji su za svojih mandata općini stvarali dugove pa je neprimjereno da sada pozivaju na ovakve "uštede". To je razljutilo oporbene vijećnike koji su uz glasne izraze negodovanja, neki od njih čak i uz psovke, napustili sjednicu, koja je zatim ostavši bez kvoruma prekinuta.

Kako se u Žminju sutra obilježavaju Dan općine i blagdan Sv. Mihovila, između ostalog i svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj se uobičajeno dodjeljuju i godišnje općinske nagrade, a odluka o dobitniku nagrade nije stigla biti izglasana, svečanost će, izgleda, proći bez dodjele tradicionalnih priznanja. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter