Žminj: Bodljikava raskoš kaktusa u Kuli

Razgledavanje izloženih kaktusa
Razgledavanje izloženih kaktusa

Uz Dan općine u Kuli uz Čakavsku kuću otvorena je izložba Žminjski kaktusi. Na tri kata kule svoje su kaktuse izložile pasionirane uzgajivačice Zdenka Jakus, Lorena Galant i Gracijela Pucić. Sve tri izlažu i na tradicionalnoj izložbi u Balama, a ove su se godine odlučile na samostalno predstavljanje.

Da bi postavile izložbu trebalo je u Kulu dovesti ne samo kaktuse već i kamenje i pijesak uz koje obitavaju pa su postavljeni uz prirodne aranžmane, u čemu im je pomagao Fabio Dusman. Među brojnim izloženim kaktusima uzgajivačice su posebno istakle atraktivnu bodljikavu biljku pod nazivom svekrvina stolica.

Na otvaranje izložbe došao je velik broj ljudi pa je upriličeno na stubištu Čakavske kuće. Za tu prigodu Milica Kranjčić je priredila prigodni recital "Kaktusi na baladuore ali Merika va Žminje", koje su izveli učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana. S nekoliko pjesama pridružili su im su Marija i Milan Kranjčić.

O izloženim kaktusima govorila je Zdenka Jakus, inicijatorica izložbe. Istaknula je da je ova godina zbog suše i topline, koje pogoduje ovim biljkama, bila pogodna za uzgoj. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter