Zmije su oko nas i ovo proljece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) objavio je upozorenje gradanima koji izlaze u prirodu, kako s toplijim vremenom zmije pocinju izlaziti iz zimskog mirovanja te savjetuje da je u slucaju susreta sa zmijom najbolje ju pokušati zaobici ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne.

"U proljetnom razdoblju zmije se okupljaju u vece skupine i vrlo su aktivne te ih ljudi cešce i vidaju. Iako se radi o posve prirodnoj povecanoj aktivnosti, ceste su dojave i pritužbe o cudnim najezdama zmija", navodi Državni zavod za zaštitu prirode na interntskim stranicama.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice - poskok, ridovka i planinski žutokrug, dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Sve vrste su zašticene Zakonom o zaštiti prirode pa ih se ne smije namjerno ozljedivati i ubijati. Zabranjeno je i njihovo uznemirivanje, hvatanje i držanje u zatoceništvu.

Više detalja o tim životinjama gradani mogu dobiti tijekom akcije "Zmije u Hrvatskoj" 8. i 9. svibnja u kojoj ce strucni suradnici DZZP-a od 9 do 15 sati odgovarati na sve upite, a gradani mogu u prostorijama Zavoda dobiti i promotivnu brošuru i postere iz serije "Zmije u Hrvatskoj".

Državni zavod za zaštitu prirode takoder upozorava kako prilikom posjeta prirodi treba nositi duge hlace i više cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza, treba paziti kuda se staje te provjeriti mjesto na koje se želi sjesti.

U slucaju susreta sa zmijom, najbolje je pokušati ju zaobici ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo cuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje celjusti vrlo dobro osjecaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši.

U slucaju otrovnog zmijskog ugriza, upozorava Zavod, zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti, kako bi se odnijela lijecniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. Lijecnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a tocno odredivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov.

Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjecu i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo ocistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomocu nekog cvrstog predmeta i zavoja, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.


Podijeli: Facebook Twiter