Zmija je više, ali seruma protiv otrova ima dovoljno

Proizvodnja seruma protiv zmijskog otrova (NEJA MARKIČEVIĆ / CROPIX)
Proizvodnja seruma protiv zmijskog otrova (NEJA MARKIČEVIĆ / CROPIX)

U istarskim zdravstvenim ustanovama ima dovoljno seruma protiv zmijskog ugriza, odnosno sličnih medicinskih pripravaka, poručuju iz pulske Opće bolnice. Iako je slučaj poskoka u autobusu prepunom školske djece izazvao opravdanu zabrinutost javnosti, stručnjaci kažu da je situacija pod kontrolom i da nitko neće stradati zbog nedostatka protuotrova.

- Neki biološki parametri, toplije ljeto i klimatske okolnosti pogoduju većem broju zmija, ali nije to ništa posebno na što ne bismo bili spremni. Imali smo nešto više ugriza zmija, ali nije bilo problema jer imamo dovoljno seruma i svega potrebnog," naglašava prim. dr. Edi Terlević voditelj Odjela za infektologiju pulske Opće bolnice.

Fobija od zmija

Sanitarni inženjer Nediljko Landeka iz istarskog Zavoda za javno zdravstvo potvrđuje kako ove godine građani češće zovu zbog najezde zmija: "Bilježimo veći broj poziva što se tiče zmija. O tom se dosta govori, ali treba znati kako ljudi rade paniku zbog fobija od zmija. Na pulskoj Verudi Porat, primjerice, imali smo slučajeve pronalaska zmija, no radilo se o neotrovnicama. Valja znati da se poskok lako prepozna. Slučaj da dospije u autobus je, srećom, rijedak."

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije naglašavaju kako je od velike važnosti upoznavanje javnosti s opasnostima koje dolaze iz prirode.

"Provodimo edukaciju što se tiče zmija i pauka, te obavljamo prepoznavanje kada ih građani donesu," napominje inženjer Landeka, koji se u posljednje vrijeme više bavi i komarcima.

- Na području grada Pule u tijeku su akcije suzbijanja ličinki komaraca. One se liježu u vodi, pa educiramo stanovništvo da ne ostavljaju vodu u bačvama i drugim posudama na otvorenom, gdje se ovi kukci razmnožavaju. O tome smo prošlog tjedna educirali i djecu u OŠ "Veli Vrh"", objašnjava Nediljko Landeka.

"Ukoliko nije moguće sanirati mjesto gdje se liježu komarci, na teren izađu ekipe koje to područje tretiraju larvicidima, koji nisu opasni za ostali živi svijet. Imamo popis legla komaraca od proteklih godina. Suša nam ide na ruku, ali prva kiša će ih ponovno probuditi. Ako ni to nije dovoljno, kada dođe do eskalacije komaraca na jednom mjestu, poduzmemo "zamagljivanje", gdje se koriste generatori insekticidne magle koja uništava i komarce i sve druge insekte. Ona je najštetnija i koristi se kad nema drugog rješenja", kaže Landeka i dodaje: "Ove godine još nismo "zamagljivali", ali imamo u planu obraditi nekoliko mjesta na području Pule gdje ipak moramo posegnuti za tom metodom, vjerojatno krajem ovog tjedna."

Vlasta Skopljak, voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, smatra da građani ne trebaju biti uplašeni od krpelja koji ih mogu ujesti u Istri.

Crne udovice stižu

- Na našem području ne žive krpelji koji izazivaju bolest meningoencefalitis. Takvi krpelji žive u sjevernoj Hrvatskoj, u pravilu sjevernije od rijeke Save. Kod nas se po ubodu krpelja ne dešava uglavnom ništa, iako se u nekim slučajevima može razviti bakterijska infekcija vidljiva na koži," objašnjava dr. Skopljak.

Osim najezde komaraca i krpelja, stručnjaci upozoravaju na paukove, posebice na crnu udovicu, čija sezona upravo počinje.

- Na crnu udovicu treba paziti svugdje, ona je mediteranski insekt. Nalazi se ispod kamena, najviše je ima u obalnom djelu Istre, u južnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Istri. Ali, njezin ugriz nije smrtonosan, iako izaziva bolne senzacije", objašnjava dr. Skopljak iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Poruka zdravstvenih radnika dosta je jasna - iako seruma i lijekova protiv ugriza nametnika ima dovoljno, najbolje ćemo se čuvati sami budemo li oprezni pri boravku u prirodi. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter