Zmija iz Kine doputovala u Rijeku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije osobita rijetkost da se u kontejnerima koji svakodnevno stižu na kontejnerski terminal Brajdica pronalazi sve i svašta što tamo ne pripada, no "sretnik" koji je prekjucer prvi otvorio jedan kontejner iz Kine, zasigurno se neugodno iznenadio kad je medu vrecama jute i raznim drugim predmetima ugledao povecu - zmiju.

U pomoc su pozvani cak i rijecki vatrogasci, no zmijoliki je slijepi putnik, zelene boje i dugacak gotovo metar i pol, vec prije njihovog dolaska završio u kutiji. Policija na svojim stranicama objavila šturu informaciju o ovom nesvakidašnjem dogadaju te je dosad ostala nepoznanica kako se odvijala zasigurno nimalo jednostavna akcija izvlacenje zmije iz kontejnera, koja je završila sretno za sve aktere.

Buduci da zmija nije mogla uci u kontejner nigdje drugdje no u Kini, zemlji poznatoj po mnoštvu otrovnih zmijskih vrsta, kutija sa zelenim gmizavcem ubrzo je transportirana u rijecki Prirodoslovni muzej na provjeru o kakvoj se zmiji tocno radi.

- Zmija nam je došla živa, a trenutno preko fotografija pokušavamo odrediti vrstu. To ce najvjerojatnije biti dosta teško, jer zmija nije fotografirana izbliza, a kutiju ne želimo otvarati baš zato jer ne znamo o kojoj se vrsti radi. Najvjerojatnije cemo je stoga poslati strucnjacima u Zagreb koji imaju adekvatniju opremu, kazao nam je ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Marin Kirincic.



Ovakve zmije, kaže on, mogu dosta dugo vremena izdržati bez hrane. Njihova pojava u prekomorskim kontejnerima nije posve neuobicajena, potvrdio nam je i zamjenik zapovjednika Vatrogasne postrojbe Rijeka Dario Gauš, jer se, kaže, medu bananama i slicnim teretom vec znala sakriti poneka vrlo otrovna egzoticna zmija.

Rijecki vatrogasci, inace, posljednjih su godina silom prilika postali strucnjaci za hvatanje zmija - obzirom da se tim poslom nitko drugi nije htio baviti. Rijecka je javna vatrogasna postaja u ovu svrhu cak nabavila i posebnu opremu, te je jedna dio djelatnika prošao i posebnu edukaciju. (V. SIMICEVIC, Š. BRNCIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter