Zmajlović: Zakon će mijenjati naše komunalne navike

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Vjerujem da će Zakon o održivom gospodarenju otpadom u potpunosti promijeniti naše navike i cijelu sliku Hrvatske, poručio je danas u Banskim dvorima ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavljajući novinarima prijedlog tog zakona.

Zmajlović je istaknuo kako će novi zakon, koji smatra jednim od najvažnijih u svojemu resoru, omogućiti da spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, iako su danas rijetko viđena slika u Hrvatskoj, ubrzo postanu standard u svim gradovima i općinama.

Istaknuo je da će upravo otvaranje reciklažnih dvorišta i odvojeno prikupljanje otpada na kućnome pragu, s naglaskom na papir, biti "prvi od koraka" kojima će početi uspostava održivog sustava gospodarenja otpadom i povećat se recikliranje. Ministar je dodao da će novi zakon mijenjati komunalne navike građana, smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagališta, uvesti odvojeno prikupljanje korisnog otpada u kućanstvima, izdvojiti problematični i opasni otpad.

Također, rekao je, izgradnja mreže reciklažnih dvorišta postat će prioritet svake lokalne vlasti i standard dostupan svim građanima. Zmajlović je istaknuo da zakon lokalnim jedinicima uvodi obvezu uspostave odvojenog prikupljanja posebnih kategorija otpada te obračuna naplate prikupljenoga komunalnog otpada razmjerno količini predanog otpada prema njegovoj masi ili obujmu posude. Rekao je i da više neće biti hrpa glomaznog otpada po pločnicima jer zakon propisuje mogućnost njegova besplatnog preuzimanja u reciklažnim dvorištima te obvezu lokalnih jedinica da omoguće odvoz glomaznog otpada na poziv građana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter