Zmajlović: Vjerujem u pravičnu presudu o Plominu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulaskom u EU Hrvatska će čak 37 posto svog kopnenog teritorija, što je najveći postotak u Europi, priključiti europskoj ekološkoj mreži, Naturi 2000, unutar koje veći infrastrukturni projekti neće biti mogući bez "blagoslova" Europske komisije. No, sve dok EU ne verificira našu ekološku mrežu, što je proces koji traje dvije do tri godine od ulaska u Uniju, na tim područjima gradnja neće biti moguća uopće.

Lokacije svih planiranih hidroelektrana i drugih objekata svrstali smo u tu mrežu, što u pitanje dovodi njihovu gradnju, projekte navodnjavanja i zaštite od poplava, novu prugu Rijeka-Zagreb... Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović takve tvrdnje opovrgava, nazivajući ih "pritiscima lobija koji imaju svoje interese". Gradnja će, kaže, biti moguća i prije.

- Kriteriji za utvrđivanje ekološke mreže su isključivo znanstveni i jednaki za sve zemlje. Socioekonomski kriteriji se u fazi utvrđivanja granica ekološke mreže ne primjenjuju. Na veličinu ekološke mreže bitno utječe biogeografski položaj države, a Hrvatska spada u četiri regije - alpsku, kontinentalnu, panonsku i mediteransku - za razliku od mnogih zemalja koje pripadaju samo jednoj biogeografskoj regiji.

Kad nas se uspoređuje s drugima, pa konstatira kako je, primjerice, Velika Britanija u svoju ekološku mrežu svrstala manje od deset posto svog kopnenog teritorija, miješaju se kruške i jabuke. Te zemlje nemaju bioraznolikost kao što je naša, a ono što su imali od prirodnih bogatstava, nisu sačuvali.

- U lipnju se očekuje prvo ročište na Upravnom sudu u Rijeci na kojem je istarski župan Ivan Jakovčić protiv Ministarstva zaštite okoliša, nekad u sastavu Ministarstva graditeljstva, podnio tužbu zbog izdavanja lokacijske dozvole Plominu C na ugljen. Može li ta tužba uplašiti potencijalne investitore i usporiti planiranu investiciju?

- Spor je u tijeku i zato ga ne mogu komentirati. Mi smo izdali rješenje temeljeno na našim propisima i vjerujem da će sud donijeti presudu u skladu s tim. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter