Zmajlović: Uskoro automati za otkup ambalaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je danas uvođenje automatizacije na mjestima za otkup ambalažnog otpada Istaknuo je da će do kraja ove godine automati za brojanje, sortiranje i prešanje ambalaže biti uvedeni u barem trećinu od 1.820 mjesta za otkup ambalaže, a do kraja sljedeće godine u 90 posto njih.

"Ključni motivator i uvjet za kvalitetno provođenje ovoga je otkupna cijena ambalaže, koja je do sada bila tri do četiri puta niža od tržišne. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od sada će otkupne cijene formirati sukladno tržišnim cijenama iz relevantnih izvora na tržištu EU-a, a pritom će poštivati načelo blizine ne bi li se omogućilo tvrtkama u Hrvatskoj da zadrže i povećaju posao.

Svjetska tržišna cijena umanjiti će se za očekivana onečišćenja, što je 15 posto za PET i po 10 posto za staklo i metal. Odluka je donesena danas i stupa na snagu 1. ožujka ove godine", istaknuo je Zmajlović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio promjene u sustavu ambalažnog otpada.

Dodao je da se samo zbog promjene cijene, u odnosu na prošlu godinu, očekuje povećanje prihoda od prodaje ambalažnog otpada oporabiteljima za 15 do 20 milijuna kuna. To je jedan i pol do dva puta više nego do sada, istaknuo je.

Zmajlović je rekao da će građani i dalje za ambalažni otpad dobivati tzv. "povratnu naknadu" od 50 lipa po boci ili limenci. Istaknuo je i da se ukidaju koncesije, a tvrtke koje ispunjavaju tehničke, tehnološke i kadrovske uvjete imati će mogućnost sudjelovati na tržištu.

Rekao je da su obavljeni pregovori s trgovačkim lancima te će prije ljeta krenuti pilot-projekt uvođenja automata na mjestima za otkup ambalažnog otpada.

"Na većini mjesta za otkup ambalaže u Hrvatskoj uvest će se uređaji za kontrolu, brojanje, sortiranje i prešanje. Time će se spriječiti pogreške pri brojanju koje su posljedica ljudskog faktora. Uređaji će imati povratnu vezu s Fondom, u koji će se u stvarnom vremenu prenositi podaci o količinama ambalaže, i svi podaci će biti objedinjeni u registru svih dionika u sustavu. Time će se spriječiti manipulacije podacima o količinama, jer je procjena da je do sada oko 40 posto ambalaže prolazilo mimo sustava", pojasnio je ministar.

Rekao je da u ovom trenutku plaćamo tri puta prebrojavanje jedne te iste ambalaže. Dodao je da će se zahvaljujući prešanju i baliranju smanjiti volumen ambalaže, što će dovesti do racionalizacije u troškovima prijevoza, a i uštede na količini vreća u kojima se ona prevozi. Rekao je i da način plaćanja prijevoznicima više neće biti paušalan, već po stvarnom trošku.

Poručio je i da "žele u sljedećih nekoliko godina udvostručiti broj radnih mjesta direktno zaposlenih u gospodarenju otpadom, sa 6.000 na 12.000". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter