Zmajlović: Potpore Morskom obrazovnom centru

Ministar Zmajlović u pulskom Morskom obrazovnom centru (D. ŠTIFANIĆ)
Ministar Zmajlović u pulskom Morskom obrazovnom centru (D. ŠTIFANIĆ)

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je prilikom posjeta Puli obišao Morski obrazovni centar Pula, odnosno Aquarium u utvrdi Verudela. Zmajlović je razgledao, u pratnji voditeljice Centra Karin Gobić, novoobnovljeni centar za oporavak morskih kornjača. Gobić ga je upoznala sa sudbinama kornjača koje su na oporavku, Severinom koja je jedna od rijetkih zdravih kornjača u Aquariumu, potom Sarom te 25-godišnjim velikim mužjakom koji je stigao u pulski Centar nakon ozljede glave i donjeg dijela oklopa, najvjerojatnije propelerom brodice ili glisera. Zmajlović je imao prigodu vidjeti i laboratorij pulskog Centra u kojem se analizira krv i odrađuju ostale biokemijske analize zbrinutih kornjača

- Ovakvi centri znače jako puno, trud ovih ljudi uistinu je za svaku pohvalu. Hvalevrijedno je da se životinje rehabilitiraju u Centru i vrate u more. Ovo je uistinu ljubav prema životinjama, a ne posao, i vrlo je važan oporavak divljih životinja jer želimo i dalje imati jedan od najbogatijih sustava bioraznolikosti u Europi. Stoga treba ulagati u zaštitu životinja, a naše je ministarstvo za pet centara u Hrvatskoj dodijelilo 800 tisuća kuna potpore, kako bi imali još bolje uvjete za brigu o divljim životinjama diljem Hrvatske, rekao je Zmajlović. Naglasio je da će značajnija sredstva država preraspodijeliti centrima u razdoblju od 2015. do 2020. godine, i to iz strukturnih EU-fondova.

Prema riječima voditeljice pulskog Morskog obrazovnog centra, ministarstvo je Aquariumu dodijelilo 40 tisuća kuna potpore, točno koliko su tražili, rekla je Gobić.

- Nama će tih 40 tisuća kuna, za koje smo s ministarstvom potpisali ugovor, umnogome olakšati brigu za stradale kornjače. Već imamo osigurana druga sredstva putem dva projekta kroz naredne dvije godine, a potom ćemo, kako je rekao ministar, aplicirati za daljnje potpore, rekla je Gobić.

Zmajlovića su novinari, pak, upitali da li je upoznat s učestalim sunčanjem sredozemne medvjedice na pulskim plažama i što ministarstvo namjerava učiniti kako bi dodatno zaštitilo ovu rijetku životinju.

- Sredozemna medvjedica zaštićena je zakonom i o njoj vodi brigu Državni zavod, koji provodi adekvatne mjere zaštite i prevencije, rekao je ministar, koji zbog ranije definiranih obaveza u Puli nije mogao otići pogledati sredozemnu medvjedicu koja se danas sunčala na Valkanama. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter